Inici » Un Black Music Festival més popular que mai aterra a Girona i Salt

Un Black Music Festival més popular que mai aterra a Girona i Salt

  • by

Hi ha pocs festivals tan arrelats al territori i que tinguin tant sentit com el Black Music Festival, que el proper mes de març aterra a Girona i Salt, tot i que experimenta també una certa expansió, amb actuacions en d’altres poblacions. El festival saltenc i gironí va ser pioner a l’estat espanyol, dedicat a les músiques d’arrels afro-americanes en un cicle temàtic que ha arribat a ser de referència en l’àmbit de la música del seu gènere al sud d’Europa, després d’haver-ne celebrat 21 edicions. Només cal repassar la llista d’artistes que, en una edició o altre, han format part del cartell: Maceo Parker, Chuck Berry, Spin Doctors, Sam Moore, Gloria Gaynor, Bill Wyman o John Mayall són només uns quants d’aquests artistes. Enguany el festival, a més d’estendre’s lluny de les comarques gironines (Mallorca, Reus, Perpinyà i Barcelona), també s’estendrà pels barris de la ciutat, com ara Sant Narcís, Sant Daniel, Santa Eugènia, Domeny i el Pla de Palau.

Lady Blackbird, The Temptations i The Main Squeeze són els caps de cartell de l’edició d’enguany del Black Music Festival, que retrà un homenatge a la cantant Amy Winehouse en el Black Music Pícnic el dia 26 de març, al Parc del Migdia, amb una matinal que encetarà la formació Rock per Xics (12h). Després d’aquesta actuació arribarà el plat fort amb la veu potent de Monique Makon, que s’unirà a l’Original Jazz Orquestra Taller de Músics per crear Back to Amy, el primer tribut a Amy Winehouse amb una big band a l’Estat. Junts l’homenatjaran a través d’un repertori de 12 dels temes més coneguts de la cantant britànica. Però deixeu-nos que us fem una petita tria d’alguns dels concerts i vetllades més interessants que ens oferirà aquest festival.

The Main Squeeze

Heus ací una altra de les meravelles que ens durà aquest Black Music Festival! The Main Squeeze és una banda de cinc integrants que té una dècada de trajectòria amb l’origen al campus de la Universitat d’Indiana, però actualment radicada a Los Angeles. Aquesta banda ha fet gires amb George Clinton i The Parliament Funk, String Cheese Incident i Umphrey’s McGee entre d’altres. El seu funk és vitamínic, ja ho veureu. Han fet aparicions en escenaris de grans festivals als Estats Units com Bonnaroo, Electric Forest o Firefly. Les xarxes socials com Tik Tok han fet créixer de manera exponencial la seva popularitat, però és que és molt difícil no deixar-se fascinar per una personalitat musical abassegadora. El 3 de març ho podeu comprovar vosaltres mateixos a La Mirona de Salt. Actuen per primera vegada en el nostre país, amb un concert que serà únic a Europa.

Lady Blackbird

La vocalista nord-americana Marley Munroe va adoptar el nom artístic de Lady Blackbird i aquest mes de març debutarà al nostre país, al Black Music Festival, en el concert que oferirà a l’Auditori de Girona. Billie Holiday o Nina Simone són només dues de les referents d’aquesta artista, que va cridar poderosament l’atenció dels especialistes i del públic en general amb el seu primer treball, publicat el setembre del 2021, titulat Black Acid Soul, del qual diuen que sedueix a la primera escolta. Posseeix una gran personalitat i una veu sensacional, molt poderosa, capaç de transmetre el dolor, la nostàlgia i carregar de significat cadascuna de les seves interpretacions; aborda cada composició amb una sensibilitat i mestria dignes de les més grans veus del jazz. Segons The Times, Lady Blackbird és “el retorn de la música soul real i el seu àlbum, Black Acid Soul, és una fita en el retorn de la música soul profunda i sincera”. L’11 de març ho podreu comprovar a l’Auditori de Girona, en una vetllada que serà inoblidable.

The Tempations

Aquest concert ve a ser l’homenatge més autèntic i talentós del món a la formació original, fundada el 1959. Des de llavors, sempre hi ha hagut un fil conductor que ha mantingut viva la formació, un dels grups amb més èxit de la història de la música, que van ser una banda insígnia de la Motown Records. Els 5 vocalistes del grup actual estan liderats per, llegendari antic tenor principal dels The Temptations. Leonard va ser el seu tenor principal entre 1975 i 1983, va gravar 10 àlbums amb el grup, inclosa la versió original de The Temptations de “Silent Night”, que és una de les cançons més sonades a la ràdio a tot el món durant el Nadal. Glenn també va actuar i va gravar amb tots els membres originals durant el famós The Temptations Reunion Tour el 1982. A més de Leonard, completen la formació Shelton Price, James Faison, Kareem Ali i Andre Jackson, que oferiran aquest concert únic a l’Estat Espanyol. El 25 de març, a l’Auditori de Girona, The Temptations, amb les seves coreografies, la seva elegància, el seu show i les seves cançons us esperen. Un dels plats forts del festival, sense cap mena de dubte.

Programació singular

Hi ha una part de la programació que és singular pel plantejament dels espectacles que en fa l’organització. Per exemple, el Black Music Picnic té una caràcter eminentment familiar per l’horari (12h), pel lloc (Parc del Migdia) i pels participants. Obrirà el foc Rock Per Xics, un grup de rock per a tota la família que fusiona aquest estil musical i la cançó popular catalana per transmetre la cultura i els valors del rock a les noves generacions, creant moments especials en connectar nens i pares. El repertori inclou grans clàssics del rock fusionats amb el cançoner popular català. Per entendre’ns, això són cançons d’AC/DC, Led Zeppelin o ZZTop amb les lletres de Paff el Drac Màgic, En Joan petit o El monstre de Banyoles. Després d’aquesta actuació vindrà la de Monique Makon, que s’unirà a l’Original Jazz Orquestra Taller de Músics per crear Back to Amy, un tribut a Amy Winehouse. Un altre concert amb diversos intèrprets dins el Black Music Festival és l’anomenat Hip Hop al Parc, en aquest cas el Parc Central, darrera l’Estació Espai Jove, i en el qual hi participaran Senyor Oca, Las Ninyas del Corro i Metro, el dia 25 de març (16h). El 4 de març (19h) tindrà lloc una altra proposta singular, la de la Black Music Silent Disco. Es tracta d’una discoteca itinerant per la ciutat, amb sortida a l’Ateneu 24 de juny, i silenciosa, és a dir, els participants aniran amb auriculars, ballant tothom al seu aire. És a dir, si el 4 de març (19h) per la tarda veieu personal ballant com abduït, sapigueu que s’ho estan passant d’allò més bé. I és que el Black Music és, sobretot, per passar-ho bé.

La entrada Un Black Music Festival més popular que mai aterra a Girona i Salt aparece primero en Som Cultura.