Encara no ens hem acabat de refer de la COVID-19. Sembla que, si fem bondat, ja li tenim el peu al coll. Això no vol dir enclaustrar-se a casa, que segur que s’hi està molt bé, però llavors us perdíeu el retorn del festival medieval Terra de Trobadors, de Castelló d’Empúries, pioner en el seu gènere i un dels festivals de temàtica medieval més importants del sud d’Europa. L’any passat no es va celebrar, per raons òbvies, i aquest any el públic encara haurà de patir algunes restriccions en aquesta edició especial, però el nivell d’activitat programada és altíssim.
Foto: Terra de Trobadors.
Degut a les restriccions, no s’instal·larà ni el mercat ni les tavernes medievals, els espectacles, que són nombrosos, tindran l’aforament limitat i el públic hi podrà accedir si ha reservat la seva localitat prèviament a través d’internet o de manera presencial. La mascareta i les distàncies són a l’ordre del dia, però la normativa ens marca la manera de sortir d’aquest atzucac. Precisament, l’eix temàtic del festival d’enguany són la pesta i les epidèmies, de manera que el cicle, que comença el dia 10 i finalitza diumenge dia 12, s’ha titulat: Fam, pesta i epidèmies: Lo bon any primer. La línia temàtica parteix de la situació viscuda a mitjans del segle XIV a Europa i a la Corona d’Aragó, caracteritzada per un seguit d’esdeveniments que van comportar efectes devastadors en la població. Una onada de fred glacial, una producció d’aliments estancada o l’arribada de la pesta negra a partir de 1346 i altres malalties desencadenaren una forta crisi i la forta davallada de la població. A la Corona d’Aragó, aquesta època de crisi, passà a l’imaginari col·lectiu com Lo mal any primer. i la connexió amb la situació actual és evident.
Foto: Terra de Trobadors.
Es mantenen els Cicle So de Lonh i el Cicle de Conferències Miquel Pujol Canelles, el primer amb concerts, una conferència i una exposició, mentre que el segon inclou 4 conferències, 3 de les quals divendres i una altra dissabte. Al So de Lonh, al convent de Sant Agustí, Egeria Voices (dia 11, 12h) oferiran Iacobi victoria, Locus Desperatus (dia 11, 19:30h) interpretaran Senti un gran romore i Antoni Madueño (dia 12, 18h), que oferirà la conferència-concert Despertant els instruments adormits.
L’espectacle inaugural del festival, el dia 10, serà un concert de Sübitus a El Trabuc, d’Empuriabrava (21h), mentre que a Santa Clara, de 2/4 de 10 a les 11h, es podrà veure El despertar de les bruixes. Abans, però, el públic ja haurà pogut gaudir de tallers d’instruments medievals, visites guiades o rondalles. Les recreacions històriques de l’esdeveniment són sobretot les protagonitzades per les entitats i giraran al voltant de la temàtica de la pesta i les dificultats viscudes a la Corona d’Aragó, en una època històrica que es situa a mitjans del segle XIV (1348) amb l’Infant Ramon Berenguer (1342-1364) com a comte d’Empúries i Pere III el Cerimoniós (1336-1387), rei de la Corona d’Aragó.
Foto: Terra de Trobadors.
Dissabte dia 11, el programa és completíssim, amb espai de joc per a la primera infància des de mig matí, espectacles medievals com Batalla Campal (Pont Vell, 11h), una actuació de Sübitus (Plaça Joan Alsina, 11h), el divertidíssim espectacle de carrer Katapulten (Convent de la Mercè, 11h), una guerra de catapultes familiar, tallers de dansa oriental, lluita escènica o clauers medievals, rondallaires, titelles, tir amb arc, el campament de soldats, les passejades en ruc, l’exposició d’armadures medievals, intervencions dels excepcionals Berros de la Cort que es presenten amb una nova composició de grup o espectacles circenses. Tot i que està força repartit durant la jornada, els plats forts poden ser el torneig de cavalls (Espai Torneig, 18h), l’actuació nocturna dels Berros de la Cort, l’espectacle El carro dels Morts i el recorregut Camí de l’Infern, a càrrec dels Senyors del Foc.
Foto: Terra de Trobadors.
El darrer dia, diumenge, el programa és força semblant, tenint en compte que existeix una gran rotació de públic. Jocs, tallers, espectacles i concerts. The tower, a càrrec de la Cia Traüt (la mateixa de Catapulten), Sübitus, els Berros de la Cort, El despertar de les bruixes… Totes aquestes propostes mantindran un altíssim nivell d’activitat durant tota la jornada de diumenge, que comptarà també amb els mateixos espais fixes dels dies anteriors, com l’Espai Munta Titella, a càrrec de Galiot Teatre, o l’exposició d’armadures medievals, d’Alma Cubrae, per dir-ne algunes. El programa complet el teniu en aquest enllaç.
Art & Gavarres, art efímer i natura permanent
Si cerqueu una proposta d’oci més tranquil·la que l’anterior, tenim el que necessiteu: el 4t festival internacional d’art i paisatge Art & Gavarres. Es tracta d’un festival que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que convidi a la reflexió, que provoqui un canvi en la mirada sobre el paisatge. En aquesta mostra, que es celebra del 4 al 15 de setembre, es relaciona art i natura per donar a conèixer l’espai natural protegit de les Gavarres i valorar-lo com cal.
Els artistes participants creen obres in situ, durant una setmana, amb materials naturals i en diversos paratges per tal que el públic les descobreixi. Són intervencions artístiques efímeres que només es poden veure si us endinseu a les Gavarres i, encara que la data prevista per a la fi del festival és el dia 15, les obres són visitables fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborra.
Curiosament, la pandèmia i, en conseqüència, el successius i diversos confinaments -ja siguin domiciliaris o municipal- han fet que la gent redescobrís el seu entorn més proper. Semblava el descobriment d’un nou món, perquè la gent s’ha parat a mirar amb més deteniment tot allò que l’envoltava, des de casa o en els comptats passejos que podia realitzar. Però també ha vist com la natura reconqueria espais de la qual un dia va ser bandejada en nom de la salubritat o de l’estètica.
Tant de tancament, però, ha provocat una paradoxa: que l’exterior ha esdevingut refugi, on hi ha aire net i respirable, on hom s’hi pot trobar bé sense por al contagi. I de sobte, la natura s’ha vist envaïda, observada, valorada i molta més gent que no pas abans -encara hi ha els irreductibles- ha après a respectar-la. És per això que l’organització va proposar als artistes participants que seguissin el següent fil: “Les coses properes també poden ser belles i les tenim al costat de casa, però que ens costa aprendre a fruir-ne sense malmetre-les”.
Un total de 18 artistes han fet 16 intervencions als termes municipals de Girona, Llagostera, Celrà i Cassà de la Selva. Akunzo, Alejandro López Vega, Andrés Siri, Azahara Cerezo, Beatriz Aísa, Clara Riera, Jordi González Castelló, Juli Sanjuan Palma, Louise Sudell, Lourdes Ral i Valentí Miquel, Lucía Loren, Maria Güell, Pep Ramis, Sergi Quiñonero, Teresa Abad i Xevi Bayona Camós han deixat la seva petjada artística efímera en aquestes 16 localitzacions. Us proposem fer un recorregut per veure-les totes, que us sorprendrà.
La entrada Torna Terra de Trobadors a Castelló d’Empúries i la mostra Art & Gavarres aparece primero en Som Cultura.