Inici » Torna el Triumvirat Mediterrani de l’Escala amb lluites de gladiadors, tallers, jocs, espectacles, visites i emoció

Torna el Triumvirat Mediterrani de l’Escala amb lluites de gladiadors, tallers, jocs, espectacles, visites i emoció

  • by

A l’antiguitat romana, triumvir era cadascuna de les tres persones que formaven una comissió o associació per governar la república. Molts dels aspectes de la vida política, administrativa, social, jurídica i religiosa de Roma es regien per aquest procediment col·legiat. A Empúries (l’Escala) hi van conviure tres pobles antics amb cultures diferents: els grecs, els ibers i els romans. Per commemorar-ho i promoure el coneixement d’aquella època entre els propis habitants i els visitants, fa una vintena llarga d’anys que es celebra la fira grecoromana Triumvirat Mediterrani, que permet reviure aquesta riquesa cultural, a través d’activitats lúdiques i recreatives. Així doncs, després de dos anys (2020 i 2021) sense haver-se pogut celebrar o haver-ne fet una edició molt limitada per les mesures contra la COVID-19 enguany, els dies 7 i 8 de maig, es celebrarà amb tot el seu esplendor i algunes novetats la 26a edició de la fira grecorromana Triumvirat Mediterrani.

La reestructuració del mercat que es farà a la platja d’Empúries diumenge dia 8 (a partir de les 10h), és una de les novetats de l’edició d’enguany. Aquesta edició del Triumvirat donarà un protagonisme especial a les deïtats grecoromanes, la qual cosa també es reflecteix en el mercat i la seva distribució, que es farà en sis zones diferenciades, cada una dedicada a una deïtat: la zona d’Atenea estarà dedicada a la saviesa i la cultura, la zona de Baco estarà dedicada als vins de l’Empordà, la zona de Ceres serà la dels productes de la terra, la zona de Neptú estarà dedicada als productes del mar i no hi faltarà la taverna, amb aperitius d’anxova, també hi haurà la zona d’Apol·lo, que estarà dedicada a la música i, finalment, la zona d’Hermes és la que estarà dedicada al comerç i l’artesania.

En aquesta edició del Triumvirat es recuperen espectacles clàssics, com la impressionant lluita de Gladiadors (diumenge a les 12.30h) i s’incorporen com a novetat diferents actuacions de carrer, tant dissabte com diumenge, que van a càrrec de 12 actors del centre de formació El Galliner de Girona, amb un vestuari de personatges d’època (esclaus, mercaders, filòsofs…) fets expressament per a l’ocasió per l’experimentat Pep Jové.

Visita immersiva al criptopòrtic de la Domus dels Mosaics del MAC d’Empúries. Imatge: MAC Empúries.

Dissabte dia 7 la jornada comença a les 10 del matí i l’activitat es desenvoluparà en l’àmbit de la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que de les 10h a les 19h farà jornada de portes obertes. Mentre, s’hi faran tallers, com el taller d’oficis i artesans romans, el taller de jocs d’època grega i romana; hi haurà sessions de contacontes, jocs de pistes, visites romanes, una reconstrucció militar romana a càrrec de la Legió V Macedònica I Cohort II Centúria, de Blanes i projeccions de l’audiovisual immersiu del criptopòrtic de la Domus dels Mosaics.

Dissabte, però, també hi haurà activitat a l’entorn de la platja d’Empúries, amb la celebració del mercat, que s’instal·larà a partir de les 10 del matí. Al llarg del dia es realitzaran també tallers per nens i per adults, es celebrarà un concert d’arpa a càrrec de Katerina Gagkaeva i el cuiner Jordi Jacas (El Molí de l’Escala) i l’arqueòleg Quim Tremoleda pronunciaran la conferència Garum, el despertar dels sentits, a l’Alfolí de la Sal (18h). Tancarà la jornada una desfilada de les Manages de Verges (19h), que sortirà de la plaça de les Escoles i recorrerà el carrer Enric Serra, La Platja, La Riba, La Punta, el carrer del Port i acabarà a La Platja.

L’arpista Katerina Gagkaeva oferirà sengles concerts d’arpa al Triumvirat Mediterrani. Foto: K.G.

El diumenge dia 8, tota l’activitat del Triumvirat es farà a l’entorn de la platja d’Empúries, en què el mercat es posarà en marxa a les 10 del matí. Les activitats es repartiran, com el dia anterior, a les diferents zones del mercat. Es repetiran algunes activitats, com tallers o el concert d’arpa de Katerina Gagkaeva, però també es farà l’espectacular recreació de la lluita de gladiadors i durant tot el dia hi haurà actuacions de carrer a la platja, a càrrec dels alumnes del Centre de Formació El Galliner, de Girona.

El Triumvirat Mediterrani és una activitat coorganitzada per l’Ajuntament de l’Escala i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, i que aquest any compta amb la gestió creativa i decorativa de l’empresa Amante Collection , amb la voluntat de retre homenatge i donar a conèixer la història local, quan les civilitzacions grega i romana van entrar a la península a través d’Empúries.

La entrada Torna el Triumvirat Mediterrani de l’Escala amb lluites de gladiadors, tallers, jocs, espectacles, visites i emoció aparece primero en Som Cultura.