Un mapping sobre la façana de la basílica de Castelló d’Empúries o una recreació dels oficis i maquinària que van contribuir a la seva edificació, són un parell de les novetats de l’edició del festival medieval Terra de Trobadors d’enguany, que es celebrarà del 9 a l’11 de setembre, sense l’obligatorietat de mantenir distància de seguretat i altres restriccions similars. Durant tres dies, Castelló d’Empúries tornarà a transformar-se en una vila medieval. L’esdeveniment, amb més de 40.000 espectadors anuals, torna amb tota la seva esplendor després de dos anys marcats per la pandèmia.El festival celebra el seu 30è aniversari i ho fa commemorant la construcció de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, a més de recuperar el format habitual dels esdeveniments més populars després de dos anys , com ara el mercat, el sopar medieval o el torneig de justes.
Seran fins a 21 els espais del nucli antic que ocuparà Terra de Trobadors, que comptarà amb fins a 12 tavernes que, com els més experimentats ja saben, es converteixen en veritables punts de trobada. Estaran disponibles la Taverna dels Bufons, la Taverna dels Gegants, la Taverna del Cau de les Monges o la Taverna de la Comissió de Reis, però també hi haurà tavernes en què es serviran especialitats gastronòmiques medievals, com ara les guatlles amb salsa pebrada (Taverna dels Amics del Menjar Medieval), el civet de senglar (Taverna dels Arquers), l’empanada de verdures (Taverna de la Dansa), el xai a la brasa (Taverna del Foc), el costelló de porc a la brasa (Taverna dels Pecadors), la Llevantada -3 peces de carn- (Taverna del Rem), la porcella rostida (Taverna dels Ximples) i la Pascada -coca de Pasqua- (Taverna La Ximpleta). Algunes d’aquestes tavernes també acolliran espectacles del festival que figuren al programa.
El programa d’actes és extensíssim, amb un munt d’activitats per a tots els gustos i per a tota mena de públic. Des de conferències, passant per exposicions, tallers, contacontes, concerts, demostracions, recitals, visites, o cicles temàtics, com ara el cicle So de Lonh, que inclou un concert a la mateixa basílica, que anirà a càrrec del conjunt vocal Schola Antiqua, especialitzat en la recuperació del cant gregorià, i de l’agrupació Locus Desperatus, que cantarà la missa Se la face ay pale, de Guillaume Dufay (dia 10, 19h).
Algunes activitats destacades del primer dia de festival, el 9 de setembre, són l’espectacle inaugural, La reunió de prohoms, a càrrec de les entitats de la vila a la plaça Mn. Cinto Verdaguer (20:30h) ; el ja tradicional i famós sopar medieval amb actuacions de La Cort d’Empúries, Despertaferro, Acibreira, Els Berros de la Cort, Sübitus, In Troba Veritas, La Fada Verda i Águilas del Sol al Pati del Palau dels Comtes (21:30h); l’espectacle El camí de l’infern, a càrrec dels Senyors del Foc amb la col·laboració d’Alma Cubrae, Sördibus i l’Associació Cultural i d’Esbarjo al Rec del Molí (22h) i l’espectacle de foc Horun La Liberté, a càrrec de la companyia Imaziren. El primer dia comença fort, però la resta li segueixen el ritme.
Un moment d’una actuació d’Els Senyors del Foc. Foto: @tiolule/SdF
El ritme de la programació del dia 10 és absolutament frenètic. Teatre interactiu a càrrec de la companyia Drakonia, grups de música medieval itinerants o fixos (Acibreira, L’Os Pedrer, Els Berros de la Cort, La Camerata o Sübitus), jocs infantils, un campament de soldats parat i exhibició de màquines de setge amb Alma Cubrae i Sördibus, exhibicions d’aus rapinyaires, escola de cavallers amb Drakonia, espectacles de carrer divertidíssims com Katapulten (companyia Traüt), cercaviles, una batalla campal teatralitzada per Despertaferro, La Cort d’Empúries i Els Arquers del Comtat, balls de gegants o representacions teatrals de temàtica medieval. D’aquesta segona jornada caldria destacar el Torneig Medieval Memorial Fernando Arnau, a càrrec del Grup Cavallista de Castelló d’Empúries, amb la col·laboració de Despertaferro, La Cort d’Empúries. Isaac Morera i Acers Trempats i el ja anunciat mapping Santa Maria de Castelló d’Empúries, dels qual se’n faran diversos passis a la plaça de Mn, Cinto Verdaguer (22h, 22:30h, 23h i 23:30h). Diumenge dia 11 , Diada de Catalunya, el nivell d’activitat no minva. Moltíssimes activitats -gairebé totes- de les que s’han celebrat la jornada anterior es repeteixen o es mantenen durant tot el dia, això és degut a l’altíssim nivell de renovació del públic d’una jornada a l’altre i així tothom pot gaudir de la programació un dia o l’altre. És molt aconsellable programar una estada de dues jornades, dissabte i diumenge, si el que es vol és gaudir de tots els espectacles i activitats, ja que hi ha un gran nombre de solapaments.
Imatge de capçalera: La basílica de Santa Maria d’Empúries. Foto: Manel Puig Palmer. Arxiu Imatges PTCBG.
La entrada Terra de Trobadors, el festival medieval per excel·lència de Catalunya, us espera aparece primero en Som Cultura.