Inici » Teatre familiar a l’Empordanet a Escena i música emergent al Broll de Salt

Teatre familiar a l’Empordanet a Escena i música emergent al Broll de Salt

  • by

Tot just les vacances d’estiu han acabat, la mainada ha tornat a l’escola i estem a punt de viure l’arribada de la tardor. Això vol dir, tradicionalment, l’obertura de la temporada de teatre. A l’Empordà també passa, però d’una manera molt particular, perquè ha començat el cicle Empordanet a Escena, que du el teatre a petites localitats de l’Alt Empordà que no compten ni amb espais ni amb programació estable. Acostuma a ser espectacle familiar, així inclou a una gran part del públic, des dels més petits als més grans. En aquest cicle, a més, es poden veure algunes de les millors companyies d’espectacles familiars del país, algunes d’elles referents fins i tot a nivell europeu, amb espectacles d’una qualitat superlativa.

És el cas de Los Barlou, que van obrir el festival amb l’espectacle circense Set Up, a Rupià. El 26 de setembre (17h) el festival s’atura a Bellcaire d’Empordà, al Local Social, amb un gran espectacle de la companyia Teatre al Detall: L’endrapasomnis. Aquest espectacle està inspirat en un conte de Michael Ende (La història interminable, Momo), la música original és de La Tresca i la Verdesca, va guanyar el Premi de la Crítica al millor espectacle familiar del 2014 i el disc va ser premiat per Enderrock al millor disc de música infantil i familiar.

Agafarà el relleu Albons, el 3 d’octubre (17h), a l’antiga sala de cinema, amb un altre espectacle fantàstic, La gallina dels ous d’or, de la companyia lleidatana Zum-Zum Teatre. La peça explica la història de dos pagesos que sempre compartien el poc que tenien amb qui més ho necessitava. Un bon dia, però, arriba a la seva granja una gallina que posa ous d’or. Això capgirarà les seves vides i el seus valors. Una peça sobre la riquesa, la pobresa i l’avarícia, servida amb molt d’humor. La gallina dels ous d’or va aconseguir el premi a la millor direcció de FETEN (fira de referència a l’Estat) del 2017 i els premis de les autonomies i del jurat infantil de la Fira de Titelles de Lleida també del 2017.

Home, de Cris-Is.

El 17 d’octubre (17h), al Centre Cultural Municipal de Foixa, es podrà veure Home, de la companyia Cris-Is. Es tracta d’un espectacle de clown que presenta una parella que viu en una casa miserable i segueix la seva rutina miserable. Un drama, si no fos perquè l’espectacle és un grapat de situacions esbojarrades, tant com la seva protagonista, Cristina Solé, la seva parella escènica, Juan Pablo Luján, i el seu director, un dels clowns més grans d’aquest país, Leandre Ribera, que hi imprimeix la bogeria, però també hi afegeix unes grans dosis de tendresa.

Nymio, de Zero en Conducta.

Zero En Conducta és una de les companyies més sorprenents del panorama actual de les arts escèniques. Fundada el 2012, experimenten amb el moviment, el teatre, les titelles, la dansa… El seu primer espectacle va ser Nymio, una peça de 40 minuts formada per petites històries explicades per personatges també petits: els dits. És poesia visual, senzilla, que té com a objectiu despertar l’amor per allò petit, el que no es veu, allò que es troba a l’abast de la nostra mà. Nymio es podrà veure el 31 d’octubre (17h) al CEM l’Empordanet de la Tallada d’Empordà.

El pavelló Pepi Palomeras de Verges, el 14 de novembre (17h), acollirà una representació de circ, del Circ Vermut, que posa en escena l’espectacle Absurd. Es tracta d’un títol molt explícit, que fa que l’explicació sigui molt senzilla: el protagonista és, sobretot, l’humor absurd que combina moments de gran virtuosisme circense dels protagonistes, amb un seguit de personatges estrafolaris i escenes desastroses de caos que faran que la riallada estigui assegurada.

Sabates noves, de L’Home Dibuixat.

Finalment, el cicle el tanca un espectacle pels més petits, de la companyia valenciana L’Home Dibuixat, liderada per Tian Gombau. L’espectacle es titula Sabates noves i es podrà veure a La Sala de Colomers el dia 21 de novembre (17h). Aquesta peça és una obra de teatre d’objectes per a la primera infància, que va guanyar el Premi Max al millor espectacle infantil i familiar el 2020, entre d’altres. Sabates noves parla als més menuts amb senzillesa i poesia del fet de créixer i els canvis que això comporta.

Cicle per a grups emergents i públic curiós

L’aparent sortida de la pandèmia que enfilem també ha de servir per viure el ressorgiment de la cultura, dels esdeveniments en viu. És el moment, també, de posar el focus en artistes que sorgeixen amb molta força en el panorama musical del nostre país i les nostres comarques. Aquest és el punt de partida de Broll, un nou festival, el festival de música emergent de Salt que, a més de demostrar una evidència, que és que la cultura és segura i viable, fa palesa la necessitat de reprendre el pols cultural en espai públics.

Abril Gabrielle.

El Broll és un festival de proximitat en tots els sentits, que es celebrarà del 24 de setembre al 15 d’octubre. Pel que fa l’espai, que és molt íntim, així com la procedència dels grups i músics que hi participaran, que provenen de l’àrea urbana de Girona. Els concerts, que són gratuïts -només cal fer reserva prèvia de localitats-, es celebraran al pati del Mas Llorenç de Salt a les 8 del vespre en tots els casos. Però és que l’equip tècnic i de producció del cicle també serà de proximitat, ja que estarà format pels estudiants de la branca d’imatge i so d’ETECAM, que treballaran al costat de tècnics professionals.

Alaire.

El fet que sigui un cicle de proximitat, però, no vol dir que sigui de baixa qualitat, ans el contrari. Les propostes que s’han programat es poden etiquetar d’emergents, però el tret que les defineix és la qualitat musical. El talent que tenim a casa nostra és molt gran i ha de poder aflorar. Necessita d’espais i aparadors per connectar amb un públic que de ben segur farà descobertes molt interessants. En aquesta primera edició el cicle estarà protagonitzat al 100% per veus de dones. No és una qüestió de quotes, sinó l’evidència d’una situació que ja està passant: els projectes musicals emergents al nostre entorn proper tenen un lideratge majoritàriament femení.

Genni & Aleks Locksmith.

Una altra de les característiques del cicle és la diversitat, tant pel que fa a l’estil com a l’idioma. Al Broll s’hi escoltarà cançó, rumba, soul, flamenc o R&B en català, castellà i anglès. Tot això anirà a càrrec de Genni & Aleks Locksmith (24 de setembre), Abril Gabrielle (1 d’octubre), Tona Gafarot (8 d’octubre) i la formació Alaire (15 d’octubre).

La entrada Teatre familiar a l’Empordanet a Escena i música emergent al Broll de Salt aparece primero en Som Cultura.