Tasts de vins, visites guiades, música en directe, desfilades de comitives reials, animació de carrer, recreacions històriques, danses medievals, contes, espectacles pirotècnics, cercaviles, conferències, campament militar, tallers diversos i un ventall d’activitats familiars i infantil omplen el magnífic programa de la 26a Fira Medieval de Peratallada, que es celebrarà del 30 de setembre al 2 d’octubre. La història de Peratallada està estretament lligada a l’època medieval. És en aquest període quan apareixen les primeres referències escrites a la vila. Alguns documents del segle X s’hi refereixen amb els noms de Petra scissa i Petra tallada. El castell de Peratallada, a redós del qual va créixer la població, va ser el centre de la baronia que pertanyia a la nissaga dels Peratallada, documentada des del segle XI. Aquesta petita localitat del Baix Empordà recorda aquesta vinculació amb aquesta fira d’època, tot aprofitant com a escenari els carrers i places del nucli antic, on encara es pot copsar l’essència d’aquell període.
La primera jornada de la fira, divendres 30 de setembre, començarà amb un tast de vins, una activitat anomenada Vinum degustum in Castro Petra Talliata (19h), que consistirà en una visita en clau gastronòmica de l’evolució històrica del nucli murallat de Peratallada a càrrec de Daniel Punseti, historiador, arqueòleg i investigador de patrimoni gastronòmic. La jornada es clourà amb una altra visita, també guiada, però en aquest cas nocturna, titulada Pors medievals: pestes, esperits i forques. Els visitants podran conèixer les pors de la població medieval a través de la història i el patrimoni de la vila. Es tracta de saber quines pors -reals i irreals-, atemorien els habitants de la vila i el significat de forques i costells i expressions que romanen en el nostre llenguatge habitual, així com els mètodes que posaven en pràctica per protegir-se de pestes i altres malalties. Nik Duserm farà de guia d’aquesta visita.
Una desfilada dels nobles, dames, cavallers i gent d’arreu, que han arribat a la vila per celebrar el casament dels senyors de Cruïlles, obrirà la segona jornada de la fira (10:30h). La comitiva desfilarà des de la plaça del Castell en honor de Gilabert i Guilleuma i tothom qui ho desitgi s’hi pot afegir. L’animació anirà a càrrec dels Joglars de la Bota, Alma Cubrae i el grup musical Taraska. Aquest darrer grup visitarà també tot seguit el mercat i repetirà visita a la tarda (17:30h). A migdia, a l’entrada del poble pel carrer de la Riera, es faran els canvis de torn de guàrdia dels soldats del rei -es repetirà a la tarda (17:30h) a la Torre de les Hores- i hi actuaran els Joglars de la Bota, mentre que a la mateixa hora, a la plaça del Castell, a càrrec d’Alma Cubrae, tindrà lloc l’activitat Vestir el cavaller, en què les tropes de Gilabert de Cruïlles mostraran al públic com es vestia un home d’armes del segle XIV. S’explicarà l’evolució de les armes i les armadures i es desmitificaran llegendes urbanes sobre l’edat mitjana, per finalitzar amb la recreació d’un combat. Abans de dinar apareixerà a la localitat baixempordanesa el xanquer de la cort (23h), un trobador de la cort una mica alt, acompanyat d’un joglar molt alegre, mentre que, a canvi d’un plat a taula i un jaç de palla per dormir, els músics i trobadors de la cort (Grup Taraska) ensenyaran als presents algunes de les seves danses.
El programa de la tarda de dissabte es presenta farcit d’activitats. Els músics de la cort tornaran a visitar el mercat (16:30h) i, tot seguit, a la plaça de l’Oli, Gra de Sorra oferirà una sessió de contes familiars en què els protagonistes són éssers màgics, dames, reis i gent de la gleva. Contes de quan les persones anaven d’un poble a l’altre a peu o a cavall, històries de reis que no sempre eren vells i savis, de princeses que no sempre eren innocents i boniques o de dracs que no eren sempre dolents i malvats. Continuarà la tarda a la plaça del Castell amb el Pas d’armes (18h), amb el qual el senyor de Cruïlles vol impressionar a Guilleuma de Peratallada per celebrar el seu aniversari i cavallers i nobles de totes les contrades s’enfrontaran per escatir qui és el millor. A la mateixa hora, farà aparició pels carrers L’arbre màgic, que es mou amb el so del sac de gemecs i encapçalarà una cercavila des del pati de les escoles. Poc després arribarà l’hora dels malabars (19:30h) a la plaça del Castell, es repetirà la visita Pors medievals: pestes, esperits i forques (20h) i es clourà la jornada amb l’espectacle de foc i pirotècnia El malson d’en Cruïlles, a càrrec d’Alma Cubrae. El foc es combinarà amb el teatre, en una escena en que el senyor Gilabert de Cruïlles demanarà consell al gran mag Arcanus, per saber que l’espera en el futur i les visions li pronostiquen temps convulsos.
Una cercavila amb els joglars i trobadors de la cort i música medieval servirà d’obertura del mercat i la jornada de diumenge (10:30h). A la mateixa hora, el doctor en arquitectura Joan Albert Adell i Gisbert pronunciarà a la sala El Teatret la conferència El castell de Peratallada, des del segle II aC fins el segle
XVI. El castell de Peratallada té una història molt llarga i complexa. En les darreres exploracions arqueològiques s’ha pogut constatar que ha estat ocupat, ininterrompudament, des del segle II aC, fins avui. El castell avui conservat es va formar a partir de diferents edificis alt medievals, des del segle VIII al XIII, quan es produeix una reforma molt notable, coincidint amb el pas de patrimoni dels Peratallada als Cruïlles. El castell, format en aquest moment, va patir durant la guerra civil del segle XV, i es va reformar entre els segles XVI i XVII.
La jornada matinal continuarà amb l’animació de dos trobadors i els seus sacs de gemecs (11:30h) i seguirà amb el Casament sonat de Peratallada (12h), una representació històrica del casament entre Guilleuma, pubilla de Peratallada, i Gilabert, hereu de la baronia de Cruïlles, que estarà amanit amb la narració de les millors llegendes de Peratallada, a la plaça del Castell. Novament els trobadors de la cort actuaran abans de dinar a canvi d’un plat a taula i un jaç de palla i es farà la recreació Vestir el cavaller a la plaça del Castell (13:15h). També tornarà a entrar en acció el xanquer de la cort (16:30h) i el públic podrà gaudir del torn de guàrdia dels soldats del rei a l’entrada del poble pel carrer de la Riera (17h i 17:30h). El grup Gra de Sorra oferirà una nova sessió de contes a la plaça de l’Oli (17h) i el Grup Taraska encapçalarà una cercavila musical (17h). Abans d’acabar la jornada en farà un nou Pas d’armes (17:30h) i es clourà la fira amb una desfilada de joglars, músics, cavallers i corsers del rei que tindrà el seu final a la plaça del Castell (18:30h).
El dissabte i el diumenge hi haurà activitats permanents durant tot el dia, com ara el campament medieval a càrrec d’Alma Cubrae, al pati de les escoles, en el qual vassalls i homes d’armes de Guilleuma s’han instal·lat per retre homenatge a les núpcies dels senyors de Cruïlles. També hi haurà un taller infantil de pintar siluetes de fusta a càrrec de Tot Medieval (plaça del Castell), un taller de tir amb arc amb el Club d’Arquers Poligaris (pati de les escoles), una demostració d’oficis i parades d’artesans (nucli antic), lloguer de barrets i sobrevestes (plaça del Castell), un taller de recollits i trenes de l’època (plaça del Castell) i la possibilitat de fer passejades en burro a càrrec de Rucs i Someres (a la riera). Us ve de gust fer una immersió en el passat?
La entrada Submergiu-vos a l’edat mitjana en la 26a Fira Medieval de Peratallada aparece primero en Som Cultura.