Inici » Som Cultura, el teu festival d’experiències culturals per a un novembre d’aventura

Som Cultura, el teu festival d’experiències culturals per a un novembre d’aventura

  • by

El festival d’experiències culturals Som Cultura, que organitza el Club de Màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona a partir de les activitats que proposen les seves entitats i empreses associades, presenta enguany, en la seva cinquena edició, un programa amb una setantena de propostes que combinen activitats presencials i d’altres virtuals per adaptar-se als temps que estem vivint i assegurar la celebració del festival. És per això que #CulturaSegura és una de les etiquetes que acompanyaran permanentment les activitats del festival a les xarxes socials. La combinació d’activitats virtuals i presencials també permeten explorar noves fórmules digitals per difondre l’oferta cultural gironina. El Som Cultura es celebra durant tot el mes de novembre, per tal d’intentar desestacionalitzar el flux turístic interior i oferir al públic la redescoberta de l’àmplia oferta cultural, patrimonial i artística de les comarques gironines.

Castelló d’Empúries. Foto: Ajuntament Castelló E. Arxiu Imatges PTCBG.

Les activitats presencials en cinc blocs

La programació presencial del Som Cultura es concentra bàsicament durant els caps de setmana del mes de novembre i està distribuïda en cinc blocs temàtics: Descobreix el patrimoni, Jocs de misteri, Activitats familiars, Rutes literàries i Nit dels museus. Una de les propostes destacades, relacionada amb el patrimoni -àmbit en què les activitats que s’hi relacionen són més nombroses- és la que ofereix el monestir de Santa Maria de Ripoll, amb el suport de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès. Es titula El monestir de Ripoll en temps de pandèmia i es tracta d’una visita per racons de la ciutat que van esdevenir escenaris de fets diversos en temps de pandèmies, com l’antic llatzeret de Sant Bartomeu, on s’acollien els malalts de pesta o els sospitosos de tenir-la. Vinculada també amb les pandèmies, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran ofereix una activitat que duu per títol Ego te absolvo. Vida i mort a Vilabertran, en què s’explica el paper d’aquest conjunt monumental en temps d’epidèmies.

També posa el focus en el patrimoni la visita teatralitzada Un matí amb la Caterina i en Genís, guiada per dues mainades i que transcorre pels racons medievals de Torroella de Montgrí. Seran molt singulars les activitats previstes als cementiris de Lloret de Mar i de l’Escala. A Lloret es farà una visita guiada al cementiri modernista amb acompanyament musical que es titula L’herència de les Amèriques, mentre que a l’Escala s’hi estrenarà un espectacle de dansa contemporània i música, pensat exclusivament per a aquest espai i dedicat a l’escriptora escalenca Víctor Català, que és el pseudònim de Caterina Albert. Aquest espectacle es titula Caterina Albert i Paradís, una dona, una lluita, dues identitats.

Transcurs d’una visita al cementiri de LLoret. Foto: Xània Gasull. Arxiu I. PTCBG

La Nit dels museus, el 14 de novembre

Les circumstàncies van obligar a l’ajornament de la Nit de museus, que s’havia de celebrar el passat mes de maig i s’ha acordat recuperar-la el proper 14 de novembre, en el marc del Som Cultura. Fins a una vintena d’equipaments culturals gironins s’hi han implicat i oferiran tota mena de propostes per a la celebració ajornada del Dia Internacional dels Museus. La Nit de Jazz del Museu d’Art de Girona, aliat amb el Sunset Jazz Club, és una de les activitats destacades, que està acompanyada d’una visita-joc al museu. Dues propostes que també cal remarcar són la visita a l’exposició Cigarrillos París i la publicitat moderna, al Museu de la Garrotxa, a càrrec del Col·lectiu Nyam Nyam i la presentació al Museu de Ripoll d’un llibret de lectura fàcil que permet fer un recorregut assequible per a tothom per les instal·lacions.

Jocs de misteri i rutes literàries

Algunes de les propostes del festival són activitats que es realitzen en altres èpoques de l’any, adaptades o reformulades, i d’altres són creades expressament per a l’ocasió. L’originalitat i la creativitat es va imposant en l’àmbit de la promoció i la difusió del patrimoni i d’equipaments com els museus. Respon a aquest afany el seguit de jocs de misteri, gimcanes o sessions de jocs d’escapada ideats per conèixer museus o fortaleses de les comarques gironines. Som Cultura estrenarà Street Escape Palafrugell, per conèixer la ciutat empordanesa i la seva història tot seguint les indicacions d’un joc en línia. Però n’hi ha més: Els enigmes de Sant Joan de les Abadesses; Pirates al castell de la Trinitat, en què els participants hauran de seguir les pistes que va deixar Barba-rossa o la Gimcana medieval a Castelló d’Empúries, una proposta familiar.

Castell de la Trinitat de Roses. Foto: Marc Torra i Ferrer. Arxiu Imatges PTCBG

Ramon Muntaner, Mercè Rodoreda o la mateixa Caterina Albert són literats gironins als quals el Som Cultura els dedica activitats. La ruta literària El lloc natural de Mercè Rodoreda, a Santa Cristina d’Aro, permetrà conèixer la infantesa de l’escriptora a través dels seus textos més íntims tot passejant per jardins i boscos que visitava de petita, mentre que a Peralada també s’ha programat una visita guiada en forma de ruta literària que dona a conèixer l’obra de Ramon Muntaner, en què es llegeixen fragments de la seva obra.

Des de casa i a través de la pantalla

L’estrella de les propostes virtuals del Som Cultura és el que l’organització ha anomenat Els museus a casa, que vindria a ser el substitut d’una de les activitats que tenia més acceptació del festival: Els museus al carrer. La conjuntura impedeix organitzar-la tal i com estava pensada originàriament, de manera que dur-la al camp de la virtualitat s’ha convertit en una trentena de tallers familiars que els museus gironins oferiran a través de diverses plataformes digitals i la retransmissió en directe de visites guiades per descobrir el patrimoni gironí. Organitza aquesta proposta la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona.

Visita teatralitzada al MAC d’Ullastret. Foto: X. Gasull. Arxiu Imatges PTCBG

La retransmissió en directe de visites guiades a diversos equipaments i exposicions culturals del territori també formen part d’aquesta oferta, que inclou visites virtuals al MAC Empúries, el MAC Ullastret o el castell del Montgrí, així com a les exposicions Pintar, crear, viure. Dones artistes a l’Alt Empordà (1830-1939), a Figueres, o El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy, que acull l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries. El Som Cultura virtual també comptarà amb jocs en línia oberts a la participació del públic a través de plataformes com Quiz, Kahoo o Memory i vídeos amb llegendes de diverses poblacions de les comarques gironines.

Mesures de seguretat: #culturasegura

Les activitats presencials del Som Cultura es desenvoluparan seguint les mesures sanitàries necessàries per garantir la salut de tothom: limitació d’aforament a les activitats, que es faran amb grups reduïts; ús obligatori de mascaretes i de gel hidroalcohòlic desinfectant. La majoria de les propostes del Som Cultura tenen lloc en espais a l’aire lliure, en un entorn més segur. Les inscripcions per a les activitats presencials del Som Cultura 2020 es poden tramitar a través del web del festival. En el cas de les activitats digitals, no cal inscripció prèvia.

La entrada Som Cultura, el teu festival d’experiències culturals per a un novembre d’aventura aparece primero en Som Cultura.