Inici » Música, teatre, circ, poesia, literatura, pensament i fotografia al Portalblau més polifacètic

Música, teatre, circ, poesia, literatura, pensament i fotografia al Portalblau més polifacètic

  • by

L’edició d’enguany del Festival Portalblau de l’Escala, que serà la 15a i que s’ha presentat aquesta setmana, serà la més polifacètica de la seva història, ja que inclou música, teatre, circ, poesia, literatura, pensament i fotografia. De fet, el Portalblau ja ha començat amb alguna activitat avançada com el concert d’Agnès Algueró a l’Alfolí de la Sal, el passat 26 de març, que va presentar el seu primer disc, Bosc endins.

El concert d’Agnès Algueró forma part de l’avançament del festival a la primavera, una novetat que tindrà continuïtat amb les actuacions del Sextet Gerió (30 d’abril a l’Alfolí de la Sal), que presentarà un recital dedicat a Àstor Piazzola (Tangos de Piazzola); la cantant Anna Andreu (14 de maig, a l’Alfolí de la Sal), que presentarà el seu nou disc, La mida, i el cantant Pol Batlle, que té previst presentar, també a l’Alfolí de la Sal (18 de juny), el disc Salt mortal, en aquesta ocasió acompanyat de la trombonista Rita Payés, deixeble de Joan Chamorro.

Pol Batlle i Rita Payés.

El gruix de la programació del festival es reparteix entre el juliol i la primera quinzena d’agost, els caps de cartell són força identificables i parlen per sí sols de l’altíssim grau de qualitat artística que ha assolit la proposta ideada per TEM Produccions: Texas, Ara Malikian, Clara Peya, Stay Homas, Els Catarres i un fenomen familiar extraordinari que exhaureix entrades arreu del país com és El Pot Petit.

El juliol (dia 2, 19:30h, a l’Alfolí de la Sal) tindrà lloc la conversa Canvi climàtic i futur sostenible. Una qualitat de vida que no es pot desentendre de la nostra responsabilitat amb el planeta. El paper de la Mediterrània. Masovers del món: tenir cura de la Terra, que mantindran l’ecòleg Joandomènec Ros i el poeta Carles Duarte. La conversa és un dels esdeveniments que singularitzen el cicle, que compta amb un altre esdeveniment d’aquest tipus, el 23 de juliol (19:30h, també a l’Alfolí), en que l’escriptor, pintor i escultor marroquí originari de Marràqueix, Mahi Binebine, serà entrevistat pel seu traductor al català, el poeta Manuel Forcano. En l’apartat que marxa estrictament de les arts escèniques, també hi trobem l’exposició fotogràfica MedFoto 2022, que es podrà veure del 5 d’agost al 4 de setembre al Club Nàutic l’Escala. La mostra El mar i les persones està conformada per les 43 imatges finalistes de la segona edició del concurs MedFoto.

La vocalista de Texas, Sharleen Spiteri.

Texas, el plat fort dels concerts

El grup Texas és un dels plats forts del Portalblau (Fòrum Romà, 11 d’agost, 22h). La formació escocesa torna als escenaris per presentar Hi, el seu desè treball d’estudi que commemora el 30è aniversari del seu àlbum de debut, Southside. Pel que fa a la música, es viuran d’altres episodis al festival que segurament seran memorables, com ara les actuacions del prestigiós violinista Ara Malikian, dels Stay Homas (Fòrum Romà, 12 d’agost, 22h), d’Els Catarres (Fòrum Romà, 13 d’agost, 22h) i de Clara Peya (Mar d’en Manassa, 4 d’agost, 21h). Aquests són els caps de cartell, però només si parlem del públic adult, perquè si ens referim al familiar els que de ben segur que obtindran un èxit de públic abassegador és un dels fenomens de l’animació infantil del nostre país, el conjunt gironí El Pot Petit, que oferiran l’espectacle Vull cantar i vull ballar (Fòrum Romà, 14 d’agost, 20h).

A més dels artistes esmentats, a l’Escala també s’hi podrà veure i escoltar al col·lectiu musical Habla de mi en presente (La Riba, 23 de juliol, 21:30h), que ofereix una fusió de techno i rumba ideal per ballar. També actuarà al Portalblau la cantant Dafné Kritharas, que presentarà el seu nou disc, Varka (Jardí Clos del Pastor, 30 de juliol, 21h). Un altre duet, el que formen la pianista Laura Andrés i la cantant Beth Rodergas, actuaran a la Mar d’en Manassa (5 d’agost, 21h), presentant el seu treball discogràfic Natural women, mentre que en el mateix escenari també hi actuaran Ramon Mirabet (6 d’agost, 21h) i la Gio Symphonia (7 d’agost, 21h), que oferirà un viatge musical a través de la història del cinema, amb la interpretació de peces de les bandes sonores de StarWars, Indiana Jones, ET, Harry Potter, El Padrino, Psicosis, Casablanca, La vida es bella o La lista de Schindler.

La pianista Laura Andrés i la cantant Beth Rodergas.

Més lloc per a la fosca, el millor de les arts escèniques

Més lloc per a la fosca’ (Capítol 1: Natura) és un espectacle electrònic d’arrel –i de terror– basat en Solitud, de l’escriptora escalenca Víctor Català. És un espectacle tant poètic com transgressor i amb un lema sobre la violència de gènere clar: tota cosa estada deixa senyal. L’artista i investigadora en performance studies Elvira Prado-Fabregat estudia la relació entre la tradició oral i l’univers mític que va construir Víctor Català. Es tracta d’una recerca a quatre mans amb el pianista i compositor Carles Viarnès. La peça es podrà veure als Claustre del MAC-Empúries (10 d’agost, 21h).

També ens movem en el camp del teatre i la performance amb altres espectacles programats, com ara Licaó. Apologia del desig, de Dimitris Dimitriadis, amb Sergi Torrecilla i direcció d’Albert Arribas, que es podrà veure al Camp de les Aromes (22 de juliol, 20:30h). Dins aquesta categoria hi entra Òxid, de Nora Baylach, un espectacle de dansa contemporània, en què un retrobament generacional serà el desencadenant d’una oxidació a escena (Plaça Víctor Català, 29 de juliol, 20h). La lectura de fragments de l’obra literària Bluets (Maggie Nelson. L’Altra Editorial, 2021), un conjunt de texts breus sobre el desamor, a càrrec de la seva traductora, Míriam Cano (Jardí Clos del Pastor, 31 de juliol, 21h), també s’inclouen en aquest conjunt d’activitats.

Elvira Prado-Fabregat, a Més lloc per a la fosca.

Finalment, el gènere del circ també té un lloc destacat en la programació del Portalblau. Es tracta de circ contemporani de nivell internacional. Amer Kabbani (Cia 104º), d’origen català i sirià, juntament amb el director Rolando San Martín, exploren a Runa el gènere de l’autoficció. Aquest espectacle es podrà veure a la Muralla Grega del MAC (9 de juliol, 20:30h). L’altre espectacle de circ és d’una companyia puntera, la Cia. de Circ Eia, que presentarà Espera (Premi de la crítica de Catalunya 2017 al Millor espectacle de carrer), que és és un espectacle de circ participatiu on el públic està convidat, de manera sensible i molt subtil, a viure de prop les acrobàcies que succeeixen a escena (La Riba, 24 de juliol, 20h).

Portalblau reivindica la cultura per a tots i totes, la creació de nous públics, la recerca de nous talents i el compromís amb artistes emergents i de KM0. Amb aquesta fi, Portalblau mira de crear xarxa amb altres entitats i programadors culturals i la programació d’enguany inclou quatre accions conjuntes: una producció del Festival Sismògraf, una activitat del Festival Mot de Girona i Olot, un concert en col·laboració amb el projecte “El MMVV es Mou” i una actuació vinculada a la Fira Mediterrània de Manresa.

La entrada Música, teatre, circ, poesia, literatura, pensament i fotografia al Portalblau més polifacètic aparece primero en Som Cultura.