El setembre es presenta curull d’esdeveniments. Us proposem que pareu atenció a les programacions de tres festivals: un de música clàssica com és l’11è Festival de Cervià de Ter; un altre de música popular com l’In-Somni, que celebra al seva 18a edició i un altre de teatre d’humor, el Festival Còmic de Figueres, que arriba a la seva 13a edició.
Un pianista excepcional a Cervià de Ter
El protagonista absolut del Festival de Cervià, que es celebra els dies 3 i 4 de setembre al Monestir de Santa Maria, serà el pianista argentí Nelson Goerner. Aquest artista interpretarà la Suite Ibèria d’Isaac Albéniz dividida en dues jornades. El dissabte dia 3 de setembre, el programa inclou els llibres 1 i 2 de l’obra d’Albéniz, a més de tres peces de Chopin: Barcarola op. 60, Berceuse, op. 57 i Scherzo núm. 3, op. 39.
Nelson Goerner. Foto: Marco Borggreve
Dissabte dia 4, Goerner completarà la interpretació de la Suite Ibèria amb els llibres 3 i 4, afengint-hi també la interpretació d’una peça de Schubert, 4 Impromptus, op. 90. La suite del compositor de Camprodon ha estat interpretada pels pianistes més prestigiosos del món.
Durant aquesta temporada 21/22 Goerner farà tres aparicions estel·lars a Girona i Barcelona amb l’Orquestra Gulbenkian de Lisboa, la Simfònica del Mariinsky de Valery Gergiev i a duo amb Martha Argerich.
L’In-Somni persisteix
Després que l’any passat tirés endavant una edició molt complicada, el Festival In-Somni presisteix i, malgrat que encara ha de prendre un seguit de mesures a causa del COVID-19, aquest cicle de música popular torna amb força en la seva 17a edició al Parc de la Coope de Sarrià de Ter del 17 al 19 de setembre.
El cartell és d’una gran qualitat. El divendres dia 17 destaca l’actuació de Last Transmission, que retran homenatge a Joy Divission; o la pujada a l’escenari del nou projecte del músic saltenc Lluís Costa, Luw, que presenta el primer disc d’aquesta nova formació, Viatge a la immensitat; o l’actuació de Joana Serrat & The Great Canyoners, que presentaran el disc Hardcore from the Heart. Els acompanyaran Vàlius, Grises i tancarà la vetllada Dj Telastika.
Després d’un divendres intens, arriba un dissabte, el 18, al Parc de la Coope en què actuaran La Inquisición i Crim, mentre que diumenge serà el torn de Vinnie Kairos amb Mad Phi & L’Home Estàtic, Flashy Ice Cream, Swit Eme i Doble & Hug Sound amb Basement Band. El Festival ha patit alguns canvis d’ençà que es va anunciar el cartell. Així doncs, la cantat de rap Anier, que estava previst que actués dissabte, oferirà un concert el 10 de desembre, en una sala encara a determinar. Part dels concerts de dissabte es van traslladar a diumenge i el preu de l’entrada ha estat rebaixat. Trobareu tota la informació al web del festival.
L’humor, que no falti
Per entrar a la tardor amb bon humor, torna el Festival Còmic de Figueres, que habitualment es celebra a la primavera, però va canviar de dates a causa de la COVID-19, que ja va evitar la celebració de l’edició del 2020. Enguany, però, el cartell es presenta farcit amb grans espectacles. La majoria de companyies que hi actuaran són del país, degut a les dificultats que presenta la pandèmia per a la mobilitat internacional, però això no fa que la qualitat se’n ressenti en absolut.
El Festival Còmic és un cicle amb una vocació eminentment popular, és per això que la majoria d’espectacles són gratuïts, malgrat que cal reservar entrades com a mesura de seguretat sanitària, i només hi ha quatre espectacles de pagament. Com per exemple l’estrena de Pòsit, una peça que reflexiona amb humor, tacte i sensibilitat, però sense renunciar a la comicitat, sobre l’Alzheimer. La peça està interpretada per Meri Yanes i dirigida per Martí Torras.
Meri Yanes interpreta Pòsit. Foto: Companyia MY.
Un altre dels caps de cartell, que us recomanem des d’ara mateix, és Coulrophobia, de la companyia Opposable Thumb. El mot coulrophobia designa la por als pallassos i una mica de por sí que fa la funció, perquè és espectacle per a un públic canalla, als que els agrada la transgressió i la incorrecció política, l’humor absurd i tota mena de parides i surrealisme. Tot passa en un anglès molt bàsic, en un món de cartró del qual no paren de sortir sorpreses, una darrera l’altra. Una gran manera de cloure el festival.
Però abans de tancar el festival, també hi actuarà Carles Sans (Per fi sol!), una de les rodes d’El Tricicle, que estan tancant la seva trajectòria artística, a més dels monologuistes d’El Soterrani, que ja van fer acte de presència el 2019. Monòlegs pocasolta amb Oye Sherman, Ana Polo, Raquél Hervás, Irene Minovas, Marc Sarrats i Josep Català.
Laura Miralbés i Leandre Ribera protagonitzen Fly me to the moon. Foto: Cia. Leandre
Una altra de les actuacions destacades és la d’un dels clowns de referència a Europa, Leandre Ribera, que porta a Figueres Fly me to the moon, juntament amb Laura Miralbés. La millor manera d’explicar què és Fly me to the moon és com ho fa el programa: “Una pujada més enllà dels núvols, una missió espacial còmica i poètica, una bicicleta voladora, fusta, ferro, pols, sabates grosses i barrets fins a les celles. Amb en Leandre i la Laura hi són convidats tots els infants, tant els que són lliures com els que viuen atrapats dins d’un adult. Funambulismes i proeses per a innocents i somniadors.” Podeu consultar la resta del programa al lloc web del festival, no us ho perdeu!
Foto destacada: Un moment de Coulrophobia, d’Opposable Thumb.
La entrada Música clàssica, música popular i humor per triar aquest setembre! aparece primero en Som Cultura.