El conreu de la terra va ser durant anys una pràctica estesa i arrelada a la localitat de Lloret de Mar. Això marcava el dia a dia del poble en un Lloret de pagesos i terrassans, homes i dones que combinaven el conreu de la terra amb la pesca, molt lluny encara del tarannà turístic de l’actualitat. Lloret, zona agrícola Km 0 és el nom d’una exposició que acull la Masia de Can Saragossa de la localitat selvatana i que fa un salt d’un segle enrere per explicar el passat agrícola de la població. Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret i l’Associació Recull Rural Artesà de Lloret (RRALL), amb el suport del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret (SAMLM) han unit esforços per muntar l’exposició, que es pot visitar des del 16 de gener, cada dia del 10h a 13h, fins el 31 de maig del 2022.

L’exposició mostra al visitant el fons d’eines, estris i objectes que el RRALL ha salvat, restaurat, conservat, descrit i catalogat durant una dècada recol·lecció que documenta d’alguna manera el dia a dia en la pràctica de l’activitat agrícola de Lloret. Segons els organitzadors, el poble de llavors és un Lloret molt desconegut per a les generacions més joves. Anna Fuentes, directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, destaca l’estret vincle de la localitat amb el mar en el passat, però també un passat vinculat al camp i a l’àmbit rural molt desconegut, un Lloret “rural i agrícola, un Lloret de vinyes, de camps i masies, i que conviu amb el Lloret vinculat al mar i la pesca, i amb el passat indià.“
La mostra s’estructura en cinc àrees, en cadascuna de les quals el visitant trobarà una selecció d’eines, estris i objectes així com unes lones de grans dimensions amb textos explicatius i imatges que provenen de diferents fons custodiats al Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar. Lloret, zona agrícola; Hortes, les de Lloret; A l’ombra del pagès creix la vinya; El batec del bosc i Rere els murs de la llar són els noms d’aquestes cinc zones.

Santa Clotilde, a la Ruta Europea de Jardins Històrics
Els Jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar formaran part de la Ruta Europea de Jardins Històrics, un itinerari certificat pel Consell d’Europa. Aquest projecte, que reuneix entitats públiques i privades, va ser una iniciativa dels ajuntaments de Lloret de Mar i Aranjuez que va néixer l’any 2016 i compta compta amb el suport del laboratori de Patrimoni i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona.
La idea és unir els diferents parcs i jardins més emblemàtics d’Europa, per tal de reforçar el seu nivell de coneixement i compartir experiències i innovació. La Ruta Europea de Jardins Històrics la formen actualment fins a 31 jardins que acullen cada any,m en conjunt, fins a 14 milions de visitants dels quals 1,5 participen en les més de 500 activitats organitzades pels recintes.
Cinc parcs de l’Estat Espanyol formen part d’aquesta ruta i acompanyen els Jardins de Santa Clotilde, el Parc Samà, a Cambrils; la Finca Raixa, de Palma de Mallorca; els Jardins del Real Sitio d’Aranjuez, a Madrid, i els Jardins de l’Alhambra y Generalife, a Granada.

Un jardí històric per un gran festival: el Som de Mar
El Nadal passat l’Ajuntament de Lloret de Mar, per tal d’aprofitar la campanya de les festes, amb els presents del Tió i els Reis pel mig, va presentar el cartell de la segona edició del festival Som de Mar, que es celebrarà precisament en un escenari únic com són els Jardins de Santa Clotilde. Som de Mar es vol fer un lloc entre els big four de la Costa Brava -Cap Roig, Peralada, Torroella i Porta Ferrada- i convertir-se en el festival musical d’estiu de referència de la Costa Brava Sud. De tots aquests festivals però, el selvatà, que produeix i coorganitza U98 Music, és l’únic que ha avançat programació, mentre que la resta són a l’espera de veure com evoluciona la situació amb la COVID-19.
Preveient possibles dificultats per portar artistes estrangers tot el cartell del Som de Mar, que es celebrarà del 19 al 28 d’agost, està format per artistes catalans i espanyols: Pasión Vega (19/08), Marina Rossell (20/08), David Otero (21/08), The Other Side (Tribut a Pink Floid) (22/08), Xiula (23/08), Miquel Abras (24/08), Carlos Sadness (25/08), Els Amics de les Arts (26/08), María José Llergo (27/08) i Sopa de Cabra (28/08). Les entrades ja són a la venda en aquest enllaç.
Imatge destcada: Jardins de Santa Clotilde. Foto: Maria Geli / Pilar Planagumá. Arxiu Imatges PTCBG.
La entrada Lloret de Mar, zona agrícola, de jardins de somni i d’un gran festival com Som de Mar aparece primero en Som Cultura.