Inici » Lloret de Mar assumeix enguany la capitalitat de la Cultura Catalana

Lloret de Mar assumeix enguany la capitalitat de la Cultura Catalana

  • by

El món de la cultura tindrà posat el focus aquest any 2023 sobre la vila de Lloret de Mar, que ostentarà tot aquest any el títol de Capital de la Cultura Catalana. Per honorar aquest títol, els responsables de la candidatura lloretenca han ideat un completíssim programa d’activitats, que es desenvoluparà al llarg de l’any. Música, dansa, teatre, visites guiades, visites teatralitzades i espectacles innovadors són només alguns dels elements anunciats.

El programa està dividit en diversos àmbits: arts vives i visuals, dansa, música, igualtat i interculturalitat, festes i celebracions, coneixements i cloenda. En cada apartat, a mesura que es vagin tancant les activitats, s’anirà actualitzant el web i l’organització de moment només ha anunciat les activitats més immediates. Tots els apartats, a més, disposen d’un lema que tenen en comú el començament, però canvien en funció de l’àmbit: Som el que imaginem, Som el que ballem, Som el que cantem, Som el que defensem, Som el que celebrem -lema, també, general-, Som el que compartim i Som el que agraïm, respectivament.

Imatge digitalitzada del Castell de Lloret. Foto: Lloret Turisme.

Un dels aspectes més importants d’aquest any de capitalitat cultural serà la inauguració d’un nou espai cultural, vinculat al mar i a la consciència ambiental, que comptarà amb tecnologia d’última generació. Es tracta del Castell de Lloret, una experiència immersiva única i multisensorial, enfocada al canvi climàtic i ubicada a l’icònic castell d’estil neogòtic, amb espectaculars vistes sobre els penya-segats de la platja de Lloret i la Costa Brava. A banda d’aquesta inauguració, durant aquest any també s’engegarà un programa de visites teatralitzades als Jardins de Santa Clotilde, situats sobre el meravellós entorn que ofereixen Cala Boadella i la Platja de Fenals, que van ser l’escenari del rodatge de diverses escenes de la popular sèrie House of the Dragon -preqüela de Game of Thrones-, que inspira la visita.

De moment, l’organització ha donat a conèixer un gran nombre d’actes que es celebraran fins el proper mes d’abril, tot i que n’hi ha un centenar de programats durant els primers sis mesos. En l’acte on es va presentar la primera part de la programació, els músics lloretencs Manel Alsina i Marta Romeu, coneguda artísticament com a Tramma, van presentar la seva versió de la sardana La pubilla de Lloret. Es tracta d’una versió pop d’una sardana de l’any 1926 que es pretén que es converteixi en la cançó de la Capital de la Cultura Catalana.

Els Jardins de Santa Clotilde jugaran un paper important. Foto: Maria Geli/Pilar Planagumá. Arxiu Imatges PTCBG

El primer acte pròpiament dit de la Capital de la Cultura Catalana 2023 serà dissabte 4 de febrer, data per la qual s’ha programat l’acte La Revetlla de la Capital. Durant un matí es reuniran totes les entitats culturals de Lloret a l’Avinguda Josep Pla i Casadevall, per tal que puguin mostrar què fan i poder-se donar a conèixer entre la gent de Lloret. L’acte inaugural es celebrarà el mes de febrer a la plaça de l’Ajuntament i consistirà en un espectacle de dansa aèria a càrrec de la companyia gironina Estampades, una companyia especialitzada en el treball físic i la investigació corporal, que fusiona la dansa, el teatre i el circ. Estampades estaran dirigides per Sergi Ots, de la companyia Ponten pie i segons la comissària del cicle, Amaranta Gibert, la idea d’incorporar els vogadors a l’acte inaugural -la coreografia s’inspira en els moviments del rem- “és una manera de retre homenatge als pescadors de Lloret i a la vinculació que al llarg de la història ha tingut Lloret amb el mar”.

El programa d’actes també inclou la paraula i el pensament, és per això que amb el títol de Debat a bat, s’han programat sis debats per tal de reflexionar i valorar diversos temes com el teatre, l’estiueig a Lloret, els 500 anys de la Parròquia de Sant Romà o el cinema, entre d’altres. La peculiaritat d’aquests debats és que es faran en espais no convencionals i es volen enregistrar per tal de penjar-los a la web de la Capital de la Cultura i que tothom els pugui recuperar quan vulgui. La història i el patrimoni són dos àmbits en els quals també s’hi posarà el focus. En aquest sentit hi destaca, al mes de març, una exposició dedicada a Joan Sala Lloberas, pescador, escriptor autodidacta i pintor lloretenc que va retratar, per escrit i amb els seus pinzells, els ambients, costums i tradicions marineres de la seva vila natal.

L’actriu Sílvia Bel i l’activista cultural Vicenç Altaió. Foto: Projecte Poeta de Guàrdia/Lloret CCC.

La poesia no podia quedar fora del programa, és per això que estan en preparació diferents activitats que s’hi relacionen, d’entre les quals destaca el dia 21 de març, Dia Mundial de Poesia, l’activitat Poetes de Guàrdia. En què consisteix això? Doncs qualsevol persona que ho hagi sol·licitat prèviament, rebrà aquell dia una trucada d’un poeta que li recitarà un poema vinculat amb Lloret. Conjuntament amb l’associació LEAD i la Biblioteca es farà una edició especial de la proposta que encapçala aquesta entitat, el Radical Poesia i una cloenda sota el lema Lloret Ciutat Feminista, amb l’espectacle Eros i Thanatos, amb piano, flauta travessera rapsoda. També el teatre hi tindrà lloc al programa, clar. Per exemple, el 14 d’abril, el Teatre de Lloret acollirà l’inici de la gira per Catalunya de l’espectacle Don Ramón María del Valle Inclán, dirigit pel lloretenc Xavier Albertí, que també és el director del magnífic espectacle El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, protagonitzat per Pere Arquillué i que també es podrà veure en el marc de la programació de la capitalitat, el mes de novembre.

La entrada Lloret de Mar assumeix enguany la capitalitat de la Cultura Catalana aparece primero en Som Cultura.