Inici » L’estiu s’acomiada al Gironès amb l’Art&Gavarres i la música de l’In-somni

L’estiu s’acomiada al Gironès amb l’Art&Gavarres i la música de l’In-somni

  • by

Diversos indrets de Girona, Cassà de la Selva, Llagostera, Juià, Celrà, Madremanya i Sant Martí Vell són l’escenari de vàries intervencions a càrrec de de 24 artistes locals, nacionals i internacionals, en el marc de la cinquena edició del Festival Art & Gavarres, un festival internacional d’art i paisatge que se celebrarà fins el 3 de novembre. A banda d’artistes gironins i catalans, també n’hi participen procedents de França, Bèlgica, el Marroc, el País Basc, València i Galícia. Quina és la particularitat del festival? Doncs que els artistes participants, que treballen des del dia 3 de setembre, creen durant una setmana obres in situ amb materials naturals. El públic pot assistir a la construcció de l’obra o visitar-la una vegada aquest procés hagi finalitzat, o les dues coses. Les obres són visitables fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborri. Art & Gavarres és un festival que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que ajudi a reflexionar i a canviar la nostra mirada sobre el paisatge, relaciona art i natura per donar a conèixer l’Espai Natural Protegit de les Gavarres i posar-lo en valor. 

Una de les obres de l’Art&Gavarres del 2021, obra d’Akunzo. Foto: Art&Gavarres.

Els camins com a elements vertebradors del territori i la societat centren l’edició d’enguany del festival, , ja que els set municipis participants estaven units pel camí d’Empúries a la banda empordanesa, un brancal secundari de la Via Augusta que anava des de Gerunda fins a Emporion, o l’antic camí ral de Girona a Sant Feliu de Guíxols, entre el Gironès i el Baix Empordà. En total, Art & Gavarres, que té com a comissaris Àngels Artigas i Oriol Granyer, inclou fins a 19 intervencions d’art natura a càrrec de 24 artistes internacionals. El festival combina artistes de trajectòria consolidada amb artistes emergents. Al terme municipal de Girona hi han ubicat les seves obres Idoia Cuesta, Núria Rion, SP25 Arquitectura i Atelier4, Jordi NN (a la zona boscosa entre el carrer Torre Gironella i la baixada de la Font del Bisbe), Gentz del Valle (al final de passeig de la Reina Joana) i Jofre Sebastian i Di (a la vora de l’Ermita del Calvari).

Una intervenció d’Art&Gavarres, en aquest cas d’Andrés Siri. Foto: Web Art&Gavarres.

L’artesana joiera i mestra florista Idoia Lizeaga i l’escenògraf gironí Pablo Paz han fet les seves intervencions a Cassà de la Selva. Tots dos han treballat la seva obra al bosc a la vora de Can Vilallonga. A Llagostera, a la zona de Can Llambí, han intervingut en la natura l’artista saltenc Manel Bayo i la parella formada pel llagosterenc Sergi Miquel i el canareu Ivan Forcadell. A Celrà, a la zona boscosa del darrera del centre de creació l’Animal a l’Esquena, hi ha intervencions de Mohammed Er Rabehy i de Pep Aymerich i Camille Santacreu. A Juià hi han treballat Paula Bruna i Xevi Bayona, . No gaire lluny, a Sant Martí Vell i el veïnat de La Vilosa, hi han intervingut Franc Aleu, a la vora del Camí de la Costa, i Francesc Guillamet, a la zona de Can Ramell. Finalment, Mònica Campdepadrós ha ubicat la seva obra a la vora del Castell de Millàs i Víctor Masferrer, més amunt de Can Mases, al terme municipal de Madremanya. 

Una obra de l’Art&Gavarres del 2021, de Xevi Bayona. Foto: Web Art&Gavarres.

Com a novetat d’aquesta cinquena edició, cal destacar l’intercanvi amb La Providence Centre Catalan d’Art Vivant de la Catalunya del Nord en el marc del microprojecte europeu PAYART, finançat per la Comunitat de Treball del Pirineu, que ha permès la participació de dos artistes nord-catalans. També s’ha iniciat una col·laboració amb la Fundació SETBA, que té com a objectiu acostar l’art a col·lectius amb risc d’exclusió social i mostrar la seva realitat a través de la cultura. 

Intenses vetllades d’indie i techno, punk i música urbana

Una altra de les cites imprescindibles de final d’estiu és el Festival In-somni. En el seu lloc web hi ha una descripció d’aquest cicle prou acurada: “És un festival que fuig d’aglomeracions i preus desorbitats dels macro-festivals. Aquí us proposem concerts sostenibles, dimensionats i adaptats als espais per tal que en gaudiu de prop. I que assistiu amb la màxima il·lusió a un sensacional comiat d’estiu. Un festival “diferent”, que estrenarà un nou parc, on tu ets protagonista de la festa!”. Enguany el festival, que es celebrarà del 16 al 18 de setembre, arriba a la seva 19a edició i ho fa amb un cartell excel·lent, en el que destaca el grup britànic Morcheeba, però també Kop i Tramma. L’esdeveniment també canvia de localització, ja que passa de celebrar-se al Parc de la Cope al parc Pou del Glaç, entre el Passeig Capellades, el Camí del Renoc. la Riera d’e Xuclà i l’Avinguda de França, al límit de la frontera municipal entre Girona i Sarrià de Ter.

La primera vetllada és la dedicada a la música indie, pop, folk i techno, amb una programació gloriosa, que comença amb la gironina Paula Grande (21h), segueix amb el nou projecte del músic i productor Lluís Costa, Luw (22h), arribarà al seu punt àlgid amb l’actuació de Morcheeba (23h) i es clourà amb Dj Telastika + Te Jodes y Bailas Dj + Djs (00:45h). Però és que la nit de dissabte també serà molt completa i és per això que ha estat batejada com a Nit Infernal, ja que començarà a les 8 del vespre i està previst que acabi a les 5 de la matinada. Desfilaran per l’escenari estrelles del punk, el rock o el hardcore com Disaster Jacks (20h), Les Buch (21h), Segismundo Toxicomano (22h), Kaos Urbano (23:40h), Kop (1h), Milícians (2:50h) i Tensö (4h). Diumenge és la vetllada dedicada als sons urbans, el hip hop i l’electrònica, a més del guanyador del concurs de nous talents. Precisament obrirà el foc aquest artista o grup (18h), al qual seguiran Daura Mangara (19h), Tramma (20:20h) i Bounce Twice (21:45h).

Lluís Costa és Luw.

L’In-somni comptarà amb un village i amb una zona de food-trucks per poder recuperar forces. Les entrades es poden adquirir per dies, o també es pot comprar un abonament. La capacitat del recinte és per a 1.500 persones i els menors de 18 anys han d’anar acompanyats d’un tutor o familiar.

La entrada L’estiu s’acomiada al Gironès amb l’Art&Gavarres i la música de l’In-somni aparece primero en Som Cultura.