Orada, una obra de l’artista Emili Armengol d’alumini, inox i pedra, és la imatge representativa de la 13ª Ruta de l’Art de Castelló d’Empúries, que es celebrarà del 10 al 12 d’octubre i de la qual n’és comissària Anna Maria Constanseu. La Ruta de l’Art, que es celebra des de l’any 2008, combina art i patrimoni al centre històric del municipi altempordanès.

És obvi que aquesta edició de l’esdeveniment està condicionada per la COVID-19, però els organitzadors van manifestar la seva ferma voluntat de mantenir l’esdeveniment, per tal de fer explícit el seu suport a la cultura. Les característiques de la Ruta de l’Art, els seus espais, circuits i la capacitat de limitar els aforaments permeten adoptar les mesures necessàries a tall de prevenció. Malgrat tot, alguns actes com el Rutast o l’espectacle de foc, s’han hagut de suspendre, però l’esdeveniment manté la seva essència, que permet recórrer el centre històric gaudint de l’art i el patrimoni arquitectònic. Ara bé, cal fer-ho en grups reduïts i fent ús de la mascareta i del gel hidroalcohòlic.

La pintura continua essent l’estrella principal de la mostra, però l’escultura i la fotografia, que hi fa una tímida aparició, també han començat a ocupar alguns espais, de manera que el circuit encara es fa més ric pel que fa a llenguatges artístics. La majoria dels espais són públics, tot i que també n’hi ha que són cedits per privats, com ara Can Sanllehí o alguns bars i restaurants que han ofert els seus locals com a sales d’exposició. Així, el públic podrà veure obra al Portal de la Gallarda, Les Voltes o l’Antic Forn Cusí. Malgrat que els espais visitables estan numerats, el públic pot fer el circuit que li convingui. Un dels punts d’interès és el claustre del convent de Santa Clara, que és on exposen estudiants de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. En l’edició d’enguany hi exposen fins a un centenar d’artistes locals, però també s’hi pot admirar obra d’artistes de diferents països, com Euskadi, Galícia o França.

El circuit es composa de 17 espais expositius, que són els que recorrerà el públic, però aquest també podrà participar en d’altres activitats paral·leles, com ara el Mercat d’Art, espai destinat a la venda d’obres en format petit i a preu assequible; el ruTaKids, un concurs de dibuix infantil o el ruTagram, un concurs de fotografia, a més d’un seguit de rutes guiades. Per les mateixes dates també es realitza l’EmpuriaTApes, la ruta de tapes als restaurants de Castelló i Empuriabrava i les Jornades de Patrimoni.
Onadance prén el relleu al Palamós Summer Dance
A l’estiu el món de la dansa tenia fins fa poc una cita ineludible des de l’any 2003: el Palamós Summer Dance, impulsat per l’ajuntament baixempordanès i la companyia Cobosmika. Enguany, però, per segon any consecutiu, el festival continua amb la reformulació, mantenint el nom d’Onadance i consolidant-se com a festival de dansa de tardor. L’Onadance té com a objectiu promoure la dansa contemporània i el patrimoni local, en base a tres aspectes diferenciats però complementaris d’aquesta disciplina: la difusió, la formació i la creació.

La durada del festival continua essent remarcable, del 2 d’octubre al 18 de desembre i el cicle continua tenint com a complements la celebració d’activitats paral·leles com masterclass impartides per professionals dirigides a joves ballarins, el Concurs de Joves intèrprets de Dansa Contemporània, els vespres en moviment o el Black Friday Dance.

Ja han passat per Palamós el Collectif Orobanches i una producció del Palau de la Música Catalana, però encara actuaran a Palamós els Cobosmika, Miquel Barcelona, Zum-Zum Teatre, En Diciembre, Maduixa, Fabooshow, La Súbita, Colectivo Tac Tiq, Zero en Conducta i les llavors de la companyia palamosina: Seed’s, Yellow i Blue&Red. Al cartell hi ha espectacles per a tots els públics, fins i tot pel familiar, amb els Hippos de Zum Zum Teatre, Faboo. L’encant de la Imaginació de Fabooshow o Dot, de la Cia. Maduixa. Es dona la circumstància que enguany la companyia organitzadora, Cobosmika, celebra el seu 20è aniversari i ho farà a l’Arbreda Municipal, el 17 d’octubre (18:30h) amb l’espectacle Cobosmika Company, 20 anys en moviment. Podeu consultar la programació en aquest enllaç.
Imatge de capçalera: Introspecció. Fernando Jiménez. Tècnica mixta sobre tela, 161 x 195 cms.
La entrada L’Art pren Castelló d’Empúries i la dansa ocupa Palamós amb l’Onadace aparece primero en Som Cultura.