Inici » L'(A)phònica de Banyoles torna per refrescar l’estiu amb un cartell que excel·leix

L'(A)phònica de Banyoles torna per refrescar l’estiu amb un cartell que excel·leix

  • by

L’any passat no es va poder celebrar per motius més que sabuts i es va trobar molt a faltar, perquè l'(A)phònica, el festival de la veu de Banyoles, ja s’ha convertit en una cita absolutament imprescindible de l’estiu. Aquest any, malgrat les ineludibles afectacions a causa de la pandèmia, l'(A)phònica celebrarà la seva 17a edició del 24 al 27 de juny, amb un cartell que excel·leix, tant pel que fa al nombre i varietat d’artistes i grups, com pel que fa a la qualitat.

Si del que es tracta és d’assistir a un esdeveniment singular, amb un criteri de programació en què predomina la sorpresa i la descoberta, fugint de fórmules més convencionals, (A)phònica és el vostre festival. L’edició d’enguany recupera part de la programació prevista en l’edició del 2020 i inclou 19 concerts, que estaran complementats amb 14 activitats paral·leles, com ara exposicions, instal·lacions o tastos de concerts.

Dijous, nou disc de Tarta Relena

El duet vocal Tarta Relena obrirà el festival el dijous 24 (20h), a l’Ateneu de Banyoles, amb una veritable estrena, la del seu nou disc Fiat Lux. La presentació és una coproducció del festival i La Marfà-Centre de Creació Musical de Girona. Les mateixes artistes qualifiquen el que fan de “folk tronadet i gregorià progressiu” que al públic, malgrat aquesta denominació amarada de sentit de l’humor, ens sembla fascinant. El mateix dia, a La Muralla (21:45h), un escenari que preserva la gratuïtat però en el qual cal fer reserva d’entrada prèvia, hi actuarà Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic.

Tarta Relena.

Divendres, Albert Pla al CN Banyoles

El dia 25 el plat fort, ja anunciat, és sense dubte el concert d’Albert Pla a l’escenari Estrella Damm del Club Natació Banyoles (21h), però no deixeu passar l’oportunitat de meravellar-vos amb les veus de la formació francesa de polifonia occitana San Salvador, una formació de sis membres embarcats en la recerca d’un folklore universal, que actuaran a La Muralla (22:30h). El mateix dia també actuarà, per partida doble, Nico Roig al Monestir de Sant Esteve (19h i 21h). Roig és un dels artistes que oferirà dues sessions, en aquest cas del seu concert binaural, per tal de contrarrestar la reducció d’aforaments a què obligen les mesures sanitàries.

També es troba en el mateix cas de Roig el trio Marala, que actuarà al mateix monestir el dia 26 i oferirà dos concerts (17h i 20:45h), així com també el conjunt francès de beatbox Berywam, que actuaran a La Muralla (19:30h i 22:30h). Continuant amb la jornada del dissabte 26, aquesta l’obrirà Pulmon Beatbox a l’Ateneu (11h), en un concert que és una altra coproducció de l'(A)phònica, La Marfà – Centre de Creació Musical, l’Auditori de Girona i Obsidiana. Dani Lleonart Beatbox protagonitza un espectacle titulat Flow (My hip hop story), una història de revolta, llibertat i expressió.

Albert Pla.

El cantautor britànic Sam Berridge presentarà a l’Espai Eat Art de Banyoles (13h) el seu àlbum de debut, Lost & Found (Vida Records, 2019), un treball íntim i autobiogràfic enregistrat als estudis Fonderola de Centelles, amb el prolífic músic Jordi Casadesús. Continuem amb el dia 26. Una de les descobertes del festival podria ser l’Anna Andreu, que fa camí en solitari, després d’una etapa amb Cálido Home, per un sender de pop-folk càlid i emotiu, acompanyat de la violinista Marina Arrufat a la bateria. D’aquesta nova etapa ja n’ha sorgit un primer disc: Els Mals Costums (Hidden Track Records, 2020), un treball lluminós i concís, amb una sonoritat acústica que dóna protagonisme a la seva veu. Andreu actuarà al Claustre del Monestir de Sant Esteve (18:15h).

La commoció arribarà amb Rodrigo Cuevas

El mateix dissabte arribarà una nova col·laboració, en aquest cas entre l'(A)phònica i el festival Poesia i +, com és l’actuació de Nacho Vegas a l’Ateneu (19:30h). Però atenció, que dissabte la commoció arribarà de ben segur de la mà de Rodrigo Cuevas, que al Teatre Municipal de Banyoles (21h) hi presenta Trópico de Covadonga, el seu tercer espectacle, després d’Electrocuplé i El Mundo por Montera. L’espectacle es basa en temes del seu disc Manual de Cortejo (Aris Música, 2019), produït per Raül Refree. El projecte combina elements ancestrals amb videoprojeccions i coreografies contemporànies. Un espectacle d’una indubtable categoria musical i una trencadora posada en escena. Un cabaret vintage i futurista a la vegada.

El diumenge 27, el darrer dia de l'(A)phònica, serà una jornada intensa. Hi haurà actuació doble de Reggae per Xics (10:30h i 13h) a l’Auditori de l’Ateneu, i del Cor de Teatre de Banyoles acompanyats de la formació Vespres d’Arnadí al Monestir de Sant Esteve (17h i 20h). Els primers són un dels grups referents de l’animació infantil a Catalunya, mentre que el segon espectacle és una col·laboració entre una formació de polifonia que es troba a un nivell incommensurable com el Cor de Banyoles i una de les millors formacions de música antiga del país, Vespres d’Arnadí, liderada per Dani Espasa.

Carabé, Casasses, Joan Colomo…

L'(A)phónica, amb la col·laboració d’Òmnium del Pla de l’Estany, ha programat per diumenge al matí un recital del poeta Enric Casasses al Teatre Municipal (11:30h). També actuarà diumenge, al Claustre del Monestir de Sant Esteve (18:15h), David Carabén. El cantant de Mishima oferirà un repàs en format íntim de cançons que habitualment no formen part del seu repertori de directe, poemes de Joan Vinyoli musicats per l’ocasió i adaptacions al català d’alguns dels seus referents. La recta final del festival la protagonitzaran La Ludwig Band, que presentaran el seu segon disc a La Muralla (19:15h); el duet format per Rita Payés -alumna de Joan Chamorro- i Elisabeth Roma, que presentaran Como la piel a l’Auditori de l’Ateneu (20:30h), i Joan Colomo, que tancarà el cicle a La Muralla (22h).

Joan Colomo.

El festival banyolí té força peculiaritats, una de les quals la seva imatge gràfica. Enguany aquesta imatge es basa en un gelat determinat, el que s’anomena popularment “polo”, del qual se n’han creat tres modalitats anomenades Estrella, Esprit i Estuva, amb la col·laboració de la casa banyolina d’elaboració de gelats artesans Janeret. Els gelats són a la venda en diversos establiments de Banyoles i n’hi ha que tenen premi (cal mirar el pal): entrades o marxandatge del festival.

Més del 65% de les propostes són gratuïtes i la resta van dels 6 als 20 € (anticipades). Malgrat això, totes les activitats requereixen entrades, ja que l’aforament és limitat i reduït al 70% segons la normativa actual. Durant l’esdeveniment se seguiran estrictament totes les mesures d’higiene i seguretat marcades per les autoritats sanitàries.

La entrada L'(A)phònica de Banyoles torna per refrescar l’estiu amb un cartell que excel·leix aparece primero en Som Cultura.