Inici » La veu i el jazz, protagonistes a Banyoles i Girona els mesos de juny i juliol

La veu i el jazz, protagonistes a Banyoles i Girona els mesos de juny i juliol

  • by

La veu i el jazz seran els protagonistes en les programacions culturals de Banyoles i Girona durant aquest mes de juny i part del mes de juliol. Del 24 al 26 de juny es celebra la divuitena edició de l'(a)phònica, el Festival de la Veu de Banyoles, mentre que del 17 de juny al 24 de juliol es celebrarà la sisena edició de l’Estiu & Jazz 2022, organitzat pel Girona Artelier. Nosaltres, en aquest post, posem el focus sobre aquests dos festivals, però tingueu en compte que les comarques gironines és una de les parts del país on més festivals de caràcter cultural (música, teatre, cric, poesia, màgia, etc…) es celebren.

L’(a)phònica de Banyoles ja s’ha convertit en un clàssic a finals de juny. Es tracta d’un “festival d’autor”, especialitzat en la veu, gràcies a l’interès, l’amor i la saviesa que l’hi posa l’empresa promotora, Alter Sinergies. L'(a)phònica continua fidel als objectius que es va marcar des dels seus inicis: esdevenir un festival de ciutat, amb la complicitat i implicació de diferents entitats i organismes, i oferir una programació que explori propostes artístiques al voltant de la veu, amb artistes consagrats i altres per descobrir.

L’(a)phònica ha programat entre el 24 i el 26 de juny, durant només 3 dies, fins a una quarantena de propostes amb grans noms de l’escena nacional i internacional, que inclouen dues estrenes, tres presentacions en primícia a les comarques gironines, dos artistes que actuaran per primera vegada a les comarques de Girona i dues propostes ideades especialment per al festival. Enguany, l’(a)phònica ha coproduït dos espectacles: ESTOP, de la companyia local Cor de Teatre, i Les Eines del Cor Jove Amics de la Unió, en la línia de seguir teixint i ampliant complicitats amb entitats i organismes, tant de la comarca com d’arreu del país.

L’estrena de l’espectacle musical de carrer ESTOP de Cor de Teatre (plaça Major, 18:30 h), el dia 24 de juny, coproduït per l’(a)phònica, la Marfà – Centre de Creació Musical i Somfònics. Suposarà l’arrencada del festival. Aquesta és una proposta amb tres accions que es podran veure en diferents horaris i llocs durant el cap de setmana. L’actuació d’Alba Morena (Ateneu, 19h), l’espectacle Parenòstic d’Anna Ferrer (Teatre Municipal, 20:15h)i els concerts de Manu Chao (CN Banyoles, 22h) i Xarim Aresté (Juanola La Muralla, 23:55h) completen la primera jornada del festival.

Anna Ferrer, en una imatge promocional de Parenòstic.

El programa del dissabte 25 de juny és una veritable bogeria, però encara és possible anar a veure i escoltar tot el que hi ha programat. Ara bé, ja us ho avisem, serà una marató musical i de poesia. Si calgués destacar alguna cosa, potser hi posaríem les propostes singulars d’Amorante (Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art, 13 h), la cantautora mallorquina Maria Jaume (Claustre del Monestir de Sant Esteve, 17:30 h) o l’espectacle Fil de memòria amb Pere Arquillué (Teatre Municipal de Banyoles, 19 h), una proposta en el marc de la commemoració del centenari del naixement i el cinquantè aniversari de la mort de Gabriel Ferrater. Però a més d’aquests espectacles, també està prevista la celebració del Beatbox Open Banyoles (Juanola La Muralla, 18:30 h), un concert de Joan Miquel Oliver (Auditori de l’Ateneu de Banyoles, 21 h) i per finalitzar la jornada actuaran Rodrigo Laviña y su combo (Juanola La Muralla, 23 h).

Rosemary Standley i Dom La Nena són Birds on a wire i actuaran a l'(a)phònica.

La darrera jornada del festival, el diumenge 26, també es presenta curulla d’esdeveniments i es farà impossible ser a tot arreu. Entre l’inici, amb el Compendi poètic d’Antònia Vicens i Antoni Vidal (Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art, 12 h) i el darrer concert del dia, amb el grup de folk barceloní El Pony Pisador (Juanola La Muralla 22:30 h), hi ha un munt d’espectacles programats. Un familiar titulat Tinc un paper, de Marc Parrot i Eva Armisén (Claustre del Monestir de Sant Esteve, 12 h); un concert de cants harmònics amb MuOM (Monestir de Sant Esteve, 17 h), l’estrena de l’espectacle Més enllà de les ombres, del nou quartet Música Nua (Claustre del Monestir de Sant Esteve, 18 h); un espectacle ideat especialment per al festival: Deixa’t d’històries! (plaça del Teatre, 19 h); la presentació de l’espectacle Les Eines a les comarques gironines, a càrrec del Cor Jove Amics de la Unió (Auditori de l’Ateneu de Banyoles, 20 h) i la primera actuació a terres gironines de Birds on a Wire (Teatre Municipal de Banyoles, 21:15 h), un duet format per Rosemary Standley (cantant de Moriarty) i Dom La Nena. Més del 70% de les actuacions són gratuïtes, la qual cosa reforça la vocació popular de la mostra.

L’Estiu & Jazz de Girona arriba a la sisena edició

L’Estiu & Jazz és un cicle de concerts, organitzat pel Girona Artelier, on prenen el protagonisme les joves promeses del jazz de casa nostra. Grups i solistes, estudiants en actiu o acabats de graduar, agafen la paraula i mostren tot el seu talent. Entre el 17 de juny i el 24 de juliol hi ha programats un total de vuit concerts, cinc dels quals a la Casa de Cultura de Girona, un concert al Centre Cívic de Pont Major, un altre al Centre Cívic de Sant Narcís i un darrer a l’Auditori de la Fundació Valvi.

Andrea Motis i Belén Bandera són el Motis Bandera Duo, que actuaran a l’Estiu & Jazz.

Enguany, per primera vegada, el cicle ha obert una convocatòria en què un jurat professional ha escollit quatre grups emergents de música improvisada i jazz d’àmbit nacional formats per intèrprets d’entre 18 i 30 anys. Els quatre concerts vinculats a aquesta convocatòria són els que es duran a terme al pati de la Casa de Cultura de Girona durant els vespres de cada diumenge de juliol. Els guanyadors han estat Lucas Martínez Project (3 de juliol, 19h), que presentarà el seu darrer treball Traces of Memory; Motis-Bandera Duo (10 de juliol, 19h); JF Trio (17 de juliol, 19h), que interpretarà les creacions del primer àlbum del seu líder i Raquel Herreros (24 de juliol, 19h), que oferirà un viatge musical en català amb composicions pròpies basades en poemes de Màrius Torres. En aquesta edició es posa especialment en valor el jove talent femení: cinc de les vuit propostes que s’hi presentaran són liderades per dones.

Èlia Bastida i Carolina Alabau, que actuaran a l’Estiu & Jazz.

La resta de la programació compta amb un concert del duet format per la trompetista Alba Armengou & Vicente López (22 de juliol, 20 h, Centre Cívic Sant Narcís) i d’un altre duet molt interessant format per Carolina Alabau & Èlia Bastida, que presentaran Meraki (9 de juliol, 20 h, Centre Cívic Pont Major). Completen la programació el duet amb accent gironí ARAR format per Maria Cruz i Marina Tomàs (2 de juliol, 20 h, Fundació Valvi) i el septet Seven Sides, format per joves talents i també artistes ja consolidats dins el panorama jazzístic nacional com Carme Canela i Joan Monné, que inauguraran el cicle (17 de juny a la Casa de Cultura de Girona, 19h). Tots els concerts són d’entrada lliure, tret del concert inaugural, pel qual s’ha de comprar entrada a un preu molt popular (3€).

La entrada La veu i el jazz, protagonistes a Banyoles i Girona els mesos de juny i juliol aparece primero en Som Cultura.