Inici » La música i el cine, una combinació d’estiu magnífica al Pirineu de Girona

La música i el cine, una combinació d’estiu magnífica al Pirineu de Girona

  • by

La música i el cinema és una cobinació estupenda per aquest estiu. És per això que us proposem que pareu atenció als esplèndits cartells de la 22a edició del Festival de Música Vall de Camprodon, del 36è Festival Isaac Albéniz, també de Camprodon i de la 21 edició del Festival Internacional de Cinema de la Cerdanya.

El Festival de Música de la Vall de Camprodon, que es realitza gràcies a la voluntat i la unió d’esforços dels diversos municipis de la vall, comença el dia 7 d’agost i ofereix una programació de molta qualitat tant en mitjà com en petit format. Després de 22 edicions, el festival s’ha convertit en un referent i ja s’ha fet el seu propi públic, entre els habitants de la vall, però també entre els visitants habituals i els estiuejants, que poden gaudir de concerts protagonitzats per grans figures de la música del nostre país en un format gairebé íntim, en escenaris d’un gran valor patrimonial.

Èric Vinaixa.

Els primers a actuar, el dia 7 (19h) seran els Strawberry Friends, que faran un tribut a The Beatles. Aquest duet d’admiradors del conjunt de Liverpool fan versions molt acurades de les seves cançons, fins el punt que són una de les formacions de tribut de The Beatles més conegudes del país. Strawberry Friends actuaran al pati de les escoles de Sant Pau de Segúries.

El cap de setmana dels dies 13 i 14 també seran de festival. El dia 13 serà el torn d’Èric Vinaixa a la plaça del Migjorn de Molló (19h), que oferirà un recital sota el títol Llarga vida al rock’n’roll. Vinaixa es presenta en format trio per oferir un directe acústic, amb un repertori format per versions de clàssics que han marcat la seva carrera musical (Rolling Stones, Beatles, Bowie, Springsteen, Creedence, Queen, etc…). El dia 14, a la plaça de l’Om de Llanars (22h), Marina Rossell, acompanyada de Xavi Loses, oferirà el concert Cançons de resistència que inclou excel·lents revisitacions de temes mítics i que s’han convertit en himnes com Bella Ciao, Lili Marleen, El Cant dels partisans francesos, Cant dels deportats, Paisatge de l’Ebre o Quanta guerra!.

Marina Rossell.

Oriol Romaní Swing Trio i La Marta Rius, seran les següents formacions a actuar en aquest festival. Els primers tenen una cita amb el públic el 21 d’agost (19h) a la plaça de l’Ajuntament de Setcases, en què oferiran el concert El nostre jazz de cada dia, mentre que La Marta Rius actuarà el dia 22 (19h) a la plaça de l’Era de Vilallonga de Ter, on oferirà temes del seu nou treball, Ànima salvatge. Clourà el festival poc més d’un mes després una altra artista amb una personalitat molt definida, Ivette Nadal, el dia 2 d’octubre, a la plaça del Monestir de Camprodon, on presentarà el recital Ara busco una altra cosa. Tots els concerts del festival són gratuïts.

El Festival Isaac Albéniz manté l’excel·lència

L’any 1985 es va organitzar la primera edició del Festival Isaac Albéniz de Camprodon, que ha esdevingut un cicle conegut i valorat per un ventall molt ampli de públic i professionals de la música. Hi han actuat figures del món musical destacades a nivell mundial, com la pianista Alícia de Larrocha, la soprano Victòria de los Ángeles, el flautista Jean Pierre Rampal, l’Orquestra del Festival de Música de Cadaqués, l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra, el violencelista Marçal Cervera, el baríton Yuri Netxaev o els pianistes Guillermo González, Rosa Torres-Pardo, Hisako Hiseki, Miguel Ituarte, Albert Attenelle, Blanca Uribe.

Tempus Trio.

L’edició d’enguany del festival, vinculat al prestigiós curs internacional, ja ha consumit un parell de dates, en què s’ha pogut assistir als concerts del Nexus Piano Duo i de la Coral Camprodon. Els propers concerts són els del Tempus Trio (7 d’agost), del Duo Fortecello format per Anna Mikulska i Philippe Argentí (9 d’agost) i d’Enric Martínez i Victòria Guerrero (11 d’agost). Tots aquests concerts són gratuïts, es celebraran al Monestir de Sant Pere de Camprodon i començaran a la mateixa hora, les 8 del vespre.

Antonio Ortiz.

El darrer concert del festival, el 13 d’agost, també al Monestir de Sant Pere de Camprodon (15€ d’entrada) l’oferirà el painista Antonio Ortiz, que rebrà la Medalla Albéniz 2021 i interpretarà la Suite Ibèria, obra del compositor camprodoní. La suite la constitueixen una dotzena de peces per a piano, que Albéniz va composar entre els anys 1905 i 1909.

Cinema, ingredient estiuenc ideal

El cinema és un ingredient ideal per a l’estiu, de manera que la 12a edició del Cerdanya Film Festival és una proposta que marida perfectament amb els festivals musicals que es celebren arreu del país i en concret, al Pirineu gironí. La selecció oficial a concurs per a la 12a edició del Cerdanya Film
Festival, que es celebrarà del 7 al 15 d’agost a Puigcerdà inclou més de 99 obres, seleccionades per part del comitè de programació del festival després d’un exhaustiu procés . El programa recull projectes estatals i també hi ha presència de projectes internacionals, de països com ara Brasil, Xipre, Corea de Sud, França, Índia, Iran, Malàisia, Moldàvia, Suècia, Suïssa i Turquia.

Les peces incloses a Secció Oficial competiran pels premis del jurat oficial, del jurat jove i el Premi del públic, i participaran a les categories de: Premi mirada social, Premi memòria, Millor direcció, Millor guió, Millor actriu i Millor actor, Millor film emergent, Millor curtmetratge en català, Millor curtmetratge d’animació, Millor fotografia, Millor disseny de so i Millor muntatge.

La selecció de curtmetratges reuneix 90 peces dividides en 4 seccions: Curtmiratges, Nocturna, Infantil i Curts documentals, oferint una mostra eclèctica d’obres que transiten pel drama, el fantàstic, l’animació, el terror, l’aventura i l’acció, amb especial atenció a la producció catalana i nacional però sense perdre de vista la collita internacional.

La selecció de documentals ofereix algunes perles com El niño de fuego (Nanouk Films), òpera prima del debutant Ignacio Acconcia, que mostra la història d’Aleixo Paz, un jove que va patir un accident que li va provocar cremades a més del 90% del seu cos i que ha trobat en el rap un al·licient per tirar endavant. A la mateixa secció també es troba el títol A Paco loco: viva el noise, en què Daniel Cervantes s’aproxima en el seu primer llarg a la figura i personalitat d’un gurú de la música underground del nostre país, productor de més de 800 grups, entre els quals s’hi troben Enrique Bunbury o Mikel Erentxun.

El festival també compta amb el bloc de cinefília, una sèrie de 5 sessions de llargmetratges de ficció: Estándar, de Fernando González Gómez; la road movie Pessoas, del realitzador Arturo Dueñas; El arte de volver, un drama intimista de Pedro Collantes i la presència internacional va a càrrec de la pel·lícula coreana Essay Love (Hong Doo-pyo) i la turca Pota (L’anella), òpera prima d’Ahmet Toklu on retrata la titànica aventura d’un grup de nens d’un barri perifèric que volen aprendre a jugar a bàsquet.

La entrada La música i el cine, una combinació d’estiu magnífica al Pirineu de Girona aparece primero en Som Cultura.