El festival d’experiències culturals Som Cultura continua endavant amb el seu gran ventall d’activitats programades. La història, la mitologia, el circ, l’art, l’aventura, els tallers, el patrimoni o les visites guiades formen part de l’oferta del segon cap de setmana de novembre.
El Museu Etnogràfic de Ripoll us ofereix un taller per fer-vos monjos copistes (8 de novembre), com els que ocupaven l’Scriptorium del monestir de Santa Maria. A partir d’una ploma d’oca, una canya, una ploma metàl·lica i una mica de tinta, en aquesta càpsula de v´ídeo es mostra al públic a escriure com ho feien els monjos als segles X i XI, quan l’Scriptorium era un referent europeu en la producció i còpia de manuscrits. També s’ofereix en format càpsula de vídeo (11 de novembre), en aquest cas del MAC d’Empúries, la descoberta de la història (o el mite) de dos símbols d’Empúries: Asclepi, el déu grec de la medicina, i Pegàs el cavall mitològic alat que apareix a les monedes de la ciutat.
La tercera càpsula de vídeo que us ofereix aquests dies el Som Cultura (15 de novembre) és la que ha editat el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, en la qual prendreu a elaborar una llibreta de cordill amb tapes de suro. La quarta i última càpsula que us presentem és la que ofereix el Museu d’Art de Girona (15 de novembre), convidant-vos a fer un recorregut dramatitzat de la mà dels protagonistes de les seves pr`òpies obres. Artistes, models i personatges diversos prenen vida per explicar-vos un munt d’històries amagades darrera les obres del museu.
Una de les visites guiades més interessants del Som Cultura és la que està prevista al claustre romànic de Sant Domènec, a la vila de Peralada (13 de novembre, 12h). L’estiu passat va culminar la restauració d’aquest monument, que ha permès trobar restes de policromia original a elements decoratius. També s’han pogut recollir dades inèdites sobre el seu passat, gràcies a l’estudi històric i artístic del conjunt i les imatges que apareixen en les parts esculpides. L’activitat inclou la visita a la col·lecció del Tresor Històrico-Artístic de Peralada, que els participants coneixeran a través del fill més il·lustre de la vila, Ramon Muntaner.
Claustre de Sant Domènec, a Peralada. Foto: Ajuntament de Peralada.
Una de les activitats més sorprenents del Som Cultura d’enguany, una novetat, és sense dubte la visita al Palau Internacional de les Arts del Circ de Besalú, Circusland. La visita (13 i 20 de novembre, 12h) la guiarà el mateix creador de l’equipament museístic i actual director, Genís Matabosch, un gran coneixedor del món del circ, promotor del Gran Circ de Nadal de Girona i del Festival Internacional de Circ de Girona, Elefant d’Or. Entre els tresors de la col·lecció que s’exposa a Circusland destaca el circ miniatura més gran del món (una maqueta a escala del gran circ alemany Gleich), l’arxiu de cartells de gran format de principis del segle XX del litògraf Fernández-Ardavín, la major col·lecció de filatèlia de tema de circ, tres-cents gravats antics, la biblioteca de més de quatre mil títols o els vestits d’artistes cèlebres, La visita acabarà al mateix palau, amb un tast de productes Km0.
La Mancomunitat de la Vall de Camprodon proposa al públic una passejada (13 de novembre, 12h) per descobrir l’ànima artística de la vila natal del compositor Isaac Albéniz, Camprodon, tot coneixent obres d’art, monuments i artistes nats al poble. La mateixa Mancomunitat també ha organitzat un joc de pistes adreçat a les famílies (13 de novembre, 16h) per tal de divertir-se i descobrir on és el dimoni de l’església de Sant Miquel, de Setcases, al mateix temps que coneixen la història d’aquest temple.
Imatge del cartell de l’exposició del Museu de la Joguina.
La següent activitat que ofereix el Som Cultura és a Figueres, a través del Museu del Joguet de Catalunya, que ofereix una visita guiada a l’exposició L’exploració de l’espai: els somnis com a base del coneixement (13, 17:30h i 20 de novembre, 12h i 17:30h). La mostra, organitzada pel Museu de la Joguina, el Museu de l’Empordà i l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica, gira a l’entorn de l’exploració espacial i el seu impacte en la societat des de l’arribada de l’home a la Lluna fins a la creació de l’Estació Orbital Internacional, amb objectes, joguines i peces artístiques relacionades. El Museu de la Joguina, però, també ofereix un taller infantil (7 a 11 anys) titulat Somia per fer ciència (13 de novembre, 12h), que començarà amb una visita a la mostra i seguirà amb un taller creatiu en que la mainada es convertiran en científiques i científics i artistes, per tal de desenvolupar una obra col·lectiva a partir de les creacions individuals que recollirà el treball de reflexió conjunt de com els agradaria veure el planeta des de la perspectiva llunyana d’una o un astronauta.
Un detall de Santa Maria d’All. Foto: Maria Geli/Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG.
Més visites guiades al patrimoni. La proposta Les Claus de les Esglésies de la Cerdanya (14 de novembre, 11h) permetrà als inscrits de visitar les esglésies de Santa Maria d’All (Isòvol), Santa Maria de Quadres (Isòvol), Santa Cecília de Bolvir i Sant Climent de Talltorta (Bolvir), en el que seria l’anomenada ruta de la solana, que es contraposa a la ruta de l’obaga. Una altra visita guiada al patrimoni és la que ofereix el Museu de la Mediterrània (14 de novembre, 11h i 12h) a la mina d’aigua de Torroella de Montgrí, que és un dels elements més desconeguts i singulars de la vila.
La entrada Història, mitologia, circ, art, aventura o tallers. Qui dona més que el Som Cultura? aparece primero en Som Cultura.