Inici » Festivals de Peralada, Portalblau i Sant Pere de Rodes: l’Empordà s’omple de música i dansa!

Festivals de Peralada, Portalblau i Sant Pere de Rodes: l’Empordà s’omple de música i dansa!

  • by

L’estiu no és estiu sense els festivals de música a la Costa Brava. En tot just uns dies en comencen 3 que són referents: el Festival Castell de Peralada, que arriba a la seva 35a edició; el Festival Portalblau de l’Escala, més jove, va néixer el 2008, però que ja s’ha constituït en una peça imprescindible de l’estiu i el 21è Festival de Música de Sant Pere de Rodes, una cita ineludible pels amants de la música clàssica, però que no es tanca a acollir d’altres gèneres. Tots ells es veuen afectats per la COVID-19, d’una manera o altra, perquè han hagut d’adaptar els seus aforaments i establir un seguit de procediments necessaris per seguir la normativa de seguretat sanitària. Tots ells són la demostració pràctica que #LaCulturaÉsSegura, però és que a més, un valor afegit de tots tres és que es celebren en espais d’un valor patrimonial i paisatgístic que tomben d’esquena.

La 35a edició del Festival castell de Peralada manté un nivell digne del que és, un dels millors festivals del món especialitzats en dansa i lírica pel que fa a la qualitat de la seva programació. Obre ni més ni menys que amb el Béjart Ballet de Lausanne (dies 16 i 17 de juliol), dirigit per Gil Roman, i el seu espectacle Ballet For Life o  Le presbytère. El relleu li agafarà el Ballet de Barcelona amb Perspectives (dia 22 de juliol), que anirà seguit d’una vetllada d’un alt contingut artístic i emocional, la gala Ballet Under the Stars, ideada com a homenatge a Carmen Mateu, la principal promotora del festival juntament amb el seu marit, Artur Suqué. Monica Hamill i Iratxe Ansa són les directores de la gala i han convocat per a l’ocasió Lucía Lacarra (ballarina principal del Bayerisches Staatsballett 2002-2016 i Premio Nacional de Danza 2005), Dores André (ballarina principal de Ballet de San Francisco), Ada González (solista del Ballet de l’Òpera de Bucarest) i Maria Khoreva (solista del Ballet Mariïnski i guanyadora de la I edició del Carmen Mateu Young Artist European Award).

La dansa deixarà pas a l’altra especialitat del festival: la lírica. Passarà per Peralada el tenor francès Benjamin Bernheim (dia 24 de juliol); però també ofereix una versió concert de Tosca (Puccini) ni més ni menys que la soprano nord-americana Sondra Radvanosvsky, el tenor alemany Jonas Kaufmann i el baríton malagueny Carlos Álvarez (25 de juliol), tots tres habituals al festival i un dels motius pels quals els amants de la lírica es converteixen en addictes a la cita. Al mig, Rufus Wainwright (dia 25 de juliol) presentarà el concert Ah! Live again. Unfollow the rule solo.

La meravellosa soprano Sondra Radvanovsky, que actuarà a Peralada. Foto: Web S. Radvanovsky.

La nit jove Opera Followers (29 de juliol); la posada en escena d’Orlando de Händel a càrrec de Rafa Villalobos amb Xavier Sabata i Les Vespres d’Arnadí (30 de juliol); la veu Wagneriana del moment, Lisa Davidsen i Sílvia Pérez Cruz amb Farsa (Género imposible) (31 de juliol) completen un cartell que no és tan extens com és habitual, degut precisament a la pandèmia. El tancament d’aquesta edició però, el dia 1 d’agost, és tan brillant com és habitual en aquest festival, amb un programa doble. Actuaran a Peralada William Christie i Les Arts Florissants, que torna al cicle amb la cantata pastoral de Händel Aminta e Fillide, i un dels tenors del moment, el mexicà Javier Camarena també torna enguany a Peralada -hi va debutar el 2018- amb un concert acompanyat per les bases estables del Gran Teatre del Liceu sota la batuta del mestre Guillermo García Calvo. Coincidint amb la gala del 35è aniversari i la clausura del festival, el tenor ha preparat un programa amb música de Delibes, Bizet, Donizetti, Mozart i Puccini.

Portalblau, el més jove i el més eclèctic

El Portalblau és, dels tres festivals, el més jove i el més eclèctic, ja que el seu programa recull un gran nombre de gèneres, però sobretot està dedicat a la música popular, amb grans noms dels escenaris del nostre país. Suu, Manu Guix, Judit Neddermann, Alba Carmona, Dafné Kritharas, Cor de Teatre, Maria Arnal i Marcel Bagés, Andrea Motis i Randy Greer, El Pot Petit, Oques Grasses, Manel i Miki Núñez, formen part d’un cartell completíssim, que inclou també espectacle de dansa com Cossoc, d’altres d’íntims i recollits com Varosha, una conversa literària entre Manel Forcano i Mahi Binebine i una trobada poètica i musical titulada Faula d’Orfeu. De fet, el Portalblau obre el foc el 17 de juliol amb una conversa entre l’arquitecta Maria Rubert de Ventós i el poeta Carles Duarte, que acostaran al públic, des de l’amistat que hi tenien, el perfil del poeta Joan Margarit, una figura clau de la nostra vida cultural i ens llegiran alguns dels poemes més representatius que va escriure.

Cor de Teatre de Banyoles.

Un dels espectacles més recomanables i singulars d’aquesta edició del Portalblau és Caterina Albert i Paradís, un espectacle fet expressament per a l’escenari on es desenvoluparà, a càrrec d’El Paller, el dia 23 de juliol. L’escenari en qüestió és el cementiri mariner de l’Escala. L’espectacle dibuixa un recorregut que desperta l’esperit de na Caterina Albert (Víctor Català) a les visitants que passegin pel cementiri mariner. La llum, el so i la música creen un ambient que endinsa a l’espectador, a través del moviment i de la dansa, en la complexitat de la vida de l’autora: la lluita d’una dona i la seva identitat atrapada en la figura d’un home per a fer realitat el seu somni. Fer i ser en un món on no es reconeix, ni tan sols es contempla, la intel·lectualitat de la dona. Aquest espectacle és un homenatge a na Caterina Albert i Paradís, a la dona d’aquell temps, a la dona de tots els temps.

Una imatge de l’espectacle Cossoc. Foto: Magí Serra.

Una tretzena de concerts a Sant Pere de Rodes

El Monestir de Sant Pere de Rodes és un marc immillorable per a la celebració d’un festival com el que s’hi fa, que enguany començarà el 17 de juliol i finalitzarà el 28 d’agost. Hi actuaran veritables figures de la música clàssica, com el flautista Claudi Arimany, el duo de piano a quatre mans Carles Lama i Sofia Cabruja (Carles & Sofia), els pianistes Armen-Levon Manaseryan, Hugues Leclére, Ingmar Lazar, Albert Mamriev i Andrea Trovato, el duo de piano i violí Calliope Duo, el duet de violí i piano Vadim Txijik i Gérard Gasparian o el Tempus Trio. Tots aquests artistes són primeres espases en l’àmbit de la música clàssica i el marc, la nau de l’església del monestir, és incomparable.

El duet pianístic format per Carles Lama i Sofia Cabruja.

D’altra banda, el festival també fa incursions en d’altres gènere i oferirà una nit de rumba catalana amb 5XRumba i una nit de gospel amb la formació gironina Gospelians, dirigits per Karol Green. Es tancarà el festival el 28 d’agost amb una gala lírica, protagonitzada per la soprano Tina Gorina i el tenor Marc Sala, que interpretaran acompanyats al piano per Stanislav Angelov un programa que inclou peces de Donizetti, Verdi, Puccini i Bizet.

La formació gironina Gospelians.

Si voleu estar al cas de tot a l’instant, només heu de seguir el perfil de twitter de Costa Brava Girona Festivals (@CostaBravaFesti), i si voleu consultar qualsevol informació sobre l’actualitat dels festivals que es celebren a les comarques gironines, heu de consultar el web elaborat pel Club de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Girona Costa Brava, una pàgina on hi trobareu els enllaços a tots els festivals, però també informació actualitzada sobre tots ells i fins i tot llistes de spotify amb treballs dels artistes que formen part del cartell d’alguns d’aquests cicles, que aconsegueixen que passem un estiu apassionant.

La entrada Festivals de Peralada, Portalblau i Sant Pere de Rodes: l’Empordà s’omple de música i dansa! aparece primero en Som Cultura.