Dos dels festivals musicals de referència de la Costa Brava, el Festival Internacional de Música de Cadaquès i el Festival de Torroella, i un dels novells però més singulars, Amb So de Cobla (Palamós) es posen en marxa aquest cap de setmana.
El Festival Internacional de Música de Cadaquès és un dels degans de la demarcació. Arriba a la seva 49 edició i torna després que l’any passat s’hagués de suspendre a causa de la COVID-19. Malgrat tot, la tornada està cindicionada encara per la pandèmia, la qual cosa ha fet que el cartell pateixi una reducció significativa pel que fa al nombre de concerts i a l’extensió del cicle. El festival començarà el dissabte 31 de juliol i s’allargarà fins el 14 d’agost, amb un cartell en el qual tampoc no hi ha artistes estrangers, tret del pianista novaiorquès Uri Caine.
Uri Caine.
Obriran el festival dissabte (22h), a l’església, escenari tradicional del festival, el duet format per Arnau Tomàs i Mercè Hervada, que oferiran el concert commemoratiu del 50è aniversari del festival, constituït a Cadaqués el 1970, que també és un homenatge a Jordi Roch. Tomàs (violoncel) i Hervada (piano), interpretaran un programa amb peces de Bach i Vivaldi.
El segon recital del festival, titulat Lorca, arribarà el 4 d’agost a la sala Art i Joia (19:30h), de la mà de Joel Minguet. Lorca condensat la relació que van mantenir Salvador Dalí i Federico García Lorca, arran de compartir complicitats a la Residencia de Estudiantes de Madrid. El fil conductor de l’espectacle són les cartes que es van escriure Lorca i Dalí. A través d’anècdotes, el públic descobreix la relació que tenien els dos.
Les Fourchettes
El dia 8 d’agost (19:30h) serà el torn de Les Fourchettes un quartet vocal de Barcelona format el 2015 per quatre cantants procedents d’estils diferents (el clàssic, el musical, el jazz, el gospel) unides per l’amor a la música vocal. Dos dies després, el 10 d’agost (22h) a l’Església, serà el torn d’Uri Caine, pianista i compositor. Caine aporta un eclèctic ventall de disciplines i influències a la seva música, que abasta molts dels estils musicals amb els quals va créixer, influències de rhythm and blues, gospel, jazz, que es combinen creant un nou tipus de música; sons i formes influenciats per la música pop posats en contacte amb sons avantguardistes.
Pau Vallvé.
El pianista Marco Mezquida i el cantautor Pau Vallvé tancaran el festival els dies 13 i 14 d’agost, respectivament. Mezquida i Vallvé actuaran tots dos a les 10 de la nit al Petit Sa Conca, que obrirà les portes del servei de bar a 2/4 de 9 del vespre. Mezquida (Maó, 1987) presentarà el seu darrer llarga durada, Talismán, onze temes que suposen l’obra més entregada i personal de totes les que porten la seva signatura. Per la seva banda, Vallvé presentarà el seu 17è disc titulat La vida és ara, el 6è signat sota el seu nom. El disc se l’ha auto-editat ell mateix i, com ja és costum en aquest artista, l’ha composat, tocat, mesclat i produït al seu estudi.
El festival novell, però singular
Amb So de Cobla, el Festival de Cobla de Catalunya que es celebrarà a Palamós del 3 al 7 d’agost, arriba a la cinquena edició amb la voluntat de consolidar el projecte. El cartell el formen el Quartet Mèlt amb Cobla Contemporània (dia 3, 22h), el 21è Concert de la Costa Brava. Memorial Ricard Viladesau (dia 4, 22h), la Cobla de Cambra de Catalunya (dia 5, 20h), l’Esbart Marboleny (dia 5, 23h), les cantants Paula Grande i Anna Ferrer (dia 6, 20h), la cantant i guitarrista guineana Nakany Kanté (dia 6, 23h), L’Energia Cobla de Palafrugell (dia 7, 20h) i Guillem Roma & Cobla Marinada (dia 7, 23h). Aquest és el festival més novell, però el més característic, ja que neix de la voluntat de fer una revisió del món de la cobla, les sardanes i la música tradicional.
Paula Grande i Anna Ferrer, presentaran Vega.
La trajectòria de l’Amb So de Cobla el fa un festival singular, motor de creació, ja que propicia que artistes o formacions que en principi treballen en àmbits musicals aparentment allunyats, treballin plegats. És el cas del Quartet Mèlt i la Cobla Contemporània, o Guillem Roma i la Cobla Marinada. En el cas del quartet vocal i la cobla, el repte també ha estat pel músic i tenorista Jordi Molina, que és el responsable dels arranjaments i de la direcció. Al festival palamosí també es podrà assistir al concert fruit d’un projecte molt especial, com el Càntut. Es tracta del segon disc sorgit d’aquest portal re recuperació de la tradició oral. Les cantants Paula Grande i Anna Ferrer hi presentaran les cançons d’aquest treball, que es titula Vega.
El que té més projecció internacional
El Festival de Torroella, especialitzat en música clàssica, és possiblement el que més projecció internacional té dels tres i un dels que a aquestes alçades ja ha començat, però al qual, fins el 22 d’agost encara li queden 17 concerts, tots ells a l’Espai Ter. El proper espectacle, divendres dia 30 (22h), és de dansa, amb música en directe a càrrec dels pianistes Miquel Villalba i Jordi Massó. L’espectacle va a càrrec del Ballet Contemporani de Catalunya dirigit per Miquel G. Font, que ofereix La consagració de la primavera d’Igor Stravinski i Els focs de Sant Joan, de Robert Gerhard.
El contratenor Jakub Józef Orlinski.
El Quartet Gerhard actuarà a Torroella el dia 5, amb un programa que inclou peces de Gerhard, Xostakóvitx i Debussy, mentre que el dia 11 (19h) serà la jornada familiar, amb l’espectacle Parade. El circ dels valents. El contratenor Jakub Józef Orlinski & Il Pomo d’Oro també seran a Torroella, on presentarà Facce d’Amore el dia 15 (19:30h i 22h), un autèntic festí d’àries d’òperes barroques italianes de la segona meitat del segle XVII i el primer quart del segle XVIII.
Parade. El circ dels valents, de La Maquiné.
El dia 19 d’agost (22h) serà especial pel festival i els fidels al cicle, ja que no faltarà a la seva cita anual el prestigiós pianista Joaquín Achúcarro, que interpretarà un programa amb peces de Brahms, Liszt, Rakhmàninov, Ravel i Scriabin. La visita d’Achúcarro serà el preludi de les actuacions d’una altra esplèndida pianista, Maria Joâo Pires, que el dia 21 (19:30h i 22h) interpretarà obres de Chopin, Schubert i Debussy, mentre que el festival el tancaran el dia 22 (22h) l’Orquestra Simfònica del Vallès i un altre pianista il·lustre, Marco Mezquida. El festival tanca amb l’exemple més reeixit de síntesi entre la música clàssica i la música popular: Rhapsody in Blue de George Gershwin, una de les obres més populars del segle XX, que Mezquida interpretarà, acompanyat de Marco Lohikari (contrabaix), David Xirgu (bateria) i l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Xavier Puig.
La entrada Els festivals de Cadaqués, Torroella i Amb So de Cobla es posen en dansa aparece primero en Som Cultura.