Inici » El Som Cultura acaba amb un esmorzar i visites guiades a Girona, la Cerdanya i Ribes de Freser

El Som Cultura acaba amb un esmorzar i visites guiades a Girona, la Cerdanya i Ribes de Freser

  • by

El festival de propostes culturals Som Cultura acaba el darrer cap de setmana de novembre amb 5 activitats presencials. El dissabte 27 de novembre (10:30h) tindrà lloc, al Centre Fraternal de Palafrugell, un esmorzar literari, que anirà seguit d’una visita guiada a l’exposició temporal Miró, Gaudí i Gomis. El sentit màgic de l’art, instal·lada a la Fundació Vila Casas – Museu Can Mario.

Claustre de la Catedral de Girona. Foto: Laurence Norah. Arxiu Imatges PTCBG.

La Basílica de St Feliu, la Catedral de Sta Maria i el Museu d’Art, ubicat al Palau Episcopal, són els testimonis ineludibles del brillant passat de la ciutat de Girona, ric en manifestacions artístiques. Aquest triangle és el que s’anomena Hirona Episcopal. El dia 27 de novembre (11h), Girona Guide Services ofereix una completa visita guiada, en el marc del Som Cultura.

Santa Maria de Quadres.

Les Claus de les Esglésies de la Cerdanya és una proposta bastida en col·laboració amb el Bisbat d’Urgell, que té com a objectiu donar a conèixer els interiors més espectaculars de les esglésies de la comarca. En el Som Cultura ja havíem ofertat la Ruta de la Solana i ara us proposem visitar 4 esglésies acompanyats d’una guia especialitzada en el patrimoni del Pirineu, però seguint la Ruta de l’Obaga. Els inscrits en aquesta activitat, que tindrà lloc el diumenge 28 de novembre (11h) visitaran l’església de Santa Maria de Talló (Bellver de Cerdanya), Sant Julià de Pedra (Bellver de Cerdanya), Sant Joan Baptista de Riu de Cerdanya i Sant Pere d’Alp.

Una il·lustració que representa en Met de Ribes.

Fonts, rius, estiuejants, mets i nans a Ribes de Freser és una visita guiada que es realitzarà el dia 28 de novembre (12h) i que us durà fins al castell medieval de Sant Pere, que coronava el poble. Ribes de Freser, a la Vall de Ribes, és un terme municipal de muntanya travessat per l’aigua, per les fonst i els rius de l’enunciat de la visita, que a l’estiu s’omple de gent, i que és rica en històries i llegendes, com ara el Met de Ribes o els nans, altrament coneguts com els golluts. S’explica que, al Met de Ribes, un personatge, se l’emportava riu avall una gran crescuda d’aigua i en preguntar-li “Què fas, Met?”, ell va contestar: “Anar fent”. Des de llavors, fer el Met o anar com en Met és anar més malament que bé.

Els tres frares que guiaran la visita a Sant Pere de Galligants.

La darrera activitat del Som Cultura 2021 és la visita guiada Pare Abat, hi ha pelegrins! Aquest és un divertit recorregut històric pel monestir de Sant Pere de Galligants, una de les mostres més notables del romànic català, del qual només en resten visibles l’església i el claustre. Sant Pere és la seu actual del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona, del qual ja se’n té constància de l’existència en el segle X, si bé la construcció actual és del segle XII. En el monestir hi vivien monjos benedictins segons l’estricta regla de Sant Benet, que van teixir la seva història en relació amb la ciutat i amb el seu entorn. Aquesta visita està programada pel diumenge 28 de novembre (12h).

La entrada El Som Cultura acaba amb un esmorzar i visites guiades a Girona, la Cerdanya i Ribes de Freser aparece primero en Som Cultura.