Inici » El Museu des de Casa, l’alternativa virtual i en càpsules d’El Museu al Carrer

El Museu des de Casa, l’alternativa virtual i en càpsules d’El Museu al Carrer

  • by

El Museu des de Casa és l’alternativa virtual a una de les activitats més ben valorades el Festival d’Experiències Culturals Som Cultura, El Museu al Carrer, que va començar el dia 1 de novembre. El Museu des de Casa és un conjunt de setze càpsules que es començaran a penjar a partir del dia 3 de novembre, de dimarts a divendres durant el mes que dura el festival a una per dia, i que proposen i patrocinen els membres de la Xarxa de Museus Gironins. Els tallers estan pensats per tal que la gent el pugui fer des de casa seva, amb materials dels que ja disposi, en la seva gran majoria.

El primer taller des de casa és el que patrocina el Museu d’Història de Girona, un taller de tarlans, molt adequat pels temps que ens toca viure. Diu la llegenda que fa molts i molts anys, la ciutat va patir un greu episodi de pesta, que s’acarnissà al carrer de l’Argenteria, el qual que es va haver de posar en quarantena. Per tal de distreure a la canalla i la ciutadania, un personatge va començar a fer tombarelles. El taller consisteix a crear i fer girar una de les figures principals de la imatgeria gironina. El dia 3 de novembre, a les 10 del matí, ja es podrà accedir al contingut del taller al web del Som Cultura.

Els tallers des de casa que es penjaran mantenen aquest nivell d’interès. El Museu Museu d’Arqueologia de Catalunya de Girona ofereix un taller de mosaics romans (4 nov.); el Terracotta Museu La Bisbal d’Empordà presenta el taller Experimentem amb fang (5 nov.) i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols proposa el taller ‘Curacops’ (Oli de romaní) (6 nov.), que us mostrarà com podeu elaborar a casa vostra aquest remei popular per guarir les patacades i dolors musculars de grans i petits.

El Tresor de la Catedral de Girona ha preparat el taller virtual Fem un vitrall (10 nov.), que anirà seguit del taller que proposa el Museu d’Art de Girona, El joc de l’oca (11 nov.), i del taller de nusos mariners (12 nov.) del Museu de la Pesca de Palamós. D’aquests, el taller de vitralls de la Catedrals es basa en la descoberta del que podria ser el vitrall més antic del temple, que era darrera un retaule. Els participant el podran veure i en podran reproduir una part o utilitzar-la de model per fer el seu propi vitrall.

Fes la teva cambra fosca (13 nov.) és com es titula la proposta virtual del Museu del Cinema de Girona, mentre que el Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Ullastret proposa un taller de cistelleria (17 nov.) i el Museu del Suro de Palafrugell en proposa un altre taller en què els participants treballaran per dissenyar i personalitzar una pissarra d’aglomerat de suro (18 nov.).

El Museu Arqueològic de Banyoles posarà a prova la vostra capacitat de construir quelcom amb les mans en el taller Artesans de l’Argila (19 nov.), relacionat amb la troballa de recipients de fusta i materials vegetals al poble neolític de la Draga, per tal de fer-ne recreacions. Per la seva banda, el Museu de la Mediterrània proposa al seu públic la construcció, en paper, del castell del Montgrí. El taller s’anomena Construïm el castell del Montgrí (20 nov.) i es farà a partir de plantilles descarregables al web del Som Cultura.

Un dels tallers que segurament despertarà més interès és el del Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Empúries, titulat Fem una llibreta romana (23 nov.). Les tauletes de cera eren les llibretes que s’utilitzaven a l’època romana, servien per enviar missatges, per redactar documents i també per a l’escola. Solien ser de fusta cobertes amb una capa de cera i podien tenir diverses “pàgines” lligades entre si. Aquest taller mostrarà uns quants secrets sobre l’escriptura romana i té com a objectiu fabricar un llibreta per escriure com els antics romans. El següent taller es titula Crea la teva història! El joc de cartes del MER (24 nov.), el proposa el Museu Etnogràfic de Ripoll i consisteix a muntar una història a partir d’una part de les 54 il·lustracions que figuren al joc de cartes del MER.

Els dos darrers tallers virtuals d’El Museu des de Casa són el taller del Museu de l’Empordà, amb un nom molt explícit, De l’oblit al Tick Tock (25 nov.), mentre que l’Ecomuseu Farinera de Castelló fa una proposta força peculiar: Experimentem amb la plastilina conductora (26 nov.), en el qual els participants faran circuits simples i comprovaran com funciona un semiconductor com el LED. Un taller gairebé per cada dia. No us els perdeu!

Foto de capçalera: Castell de Santa Margarida, a Torroella de Montgrí. Pere Duran. Arxiu Imatges PTCBG.

La entrada El Museu des de Casa, l’alternativa virtual i en càpsules d’El Museu al Carrer aparece primero en Som Cultura.