“Peralada és compromís amb els artistes i el públic, és un espai de confluència de les arts, i és també l’escenari on habiten les emocions”. Aquestes són les paraules d’Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada, en la presentació de l’edició d’enguany, la 35a del cicle, que aposta per la presencialitat, abandonant l’àmbit virtual, al qual es va veure condemnat, com tantes altres manifestacions culturals a causa de la COVID-19. Aguilà també va assegurar que el festival es retroba amb “un públic presencial després d’una llarga espera i ho fem embolcallats per grans amics de la casa, grans artistes i ambaixadors del nostre festival en una convocatòria artísticament ambiciosa i compromesa amb la millor dansa, amb la creativitat, amb l’òpera, amb les veus de la lírica més importants del moment, en una aposta també pels artistes de casa i amb la projecció internacional en el marc d’un festival segur i responsable”.

Els efectes de la pandèmia, això sí, encara es faran notar en aquesta edició del festival, ja que s’ha reduit el nombre de dates -del 16 de juliol a l’1 d’agost-, així com el nombre d’espectacles programats (12), que és menor a l’habitual. A causa de la pandèmia i l’obligació d’aplicar determinades mesures de seguretat sanitària, la gran producció operística que Peralada promovia anualment fins que va arribar la COVID-19 encara no es podrà recuperar, tot i que sí que hi ha programada la versió concert de l’òpera Tosca, de Puccini. Serà a l’auditori dels jardins del castell el 25 de juliol, amb la companyia del Teatro Real de Madrid, sota la batuta de l’italià Nicola Luisotti. Aquest és un dels títols més impactants de l’obra pucciniana i el repartiment és un veritable luxe, amb la imponent soprano nord-americana Sondra Radvanovsky, el prestigiós tenor alemany Jonas Kaufmann i el baríton malagueny Carlos Álvarez, una de les figures més estimades al certament altempordanès, en els rols principals.

Reforçant els signes d’identitat
El Festival de Peralada continua reforçant els seus signes d’identitat: la promoció de la lírica, la dansa i la música clàssica. És per això que no ha d’estranyar que el festival s’inauguri amb el el Béjart Ballet Lausanne, dirigit per Gil Roman, que interpretarà Ballet for Life o Le presbytère, un ballet creat per Maurice Béjart inspirat en les figures de Freddie Mercury i Jorge Donn, dedicat als qui van morir joves durant els anys en què la sida va irrompre amb força dins la societat. La dansa tindrà més capítols encara al festival, com els que protagonitzaran el Ballet de Barcelona, que estrenarà Perspectives, o la vetllada anomenada Ballet Under The Stars, amb un seguit de primeres figures internacionals dirigides per Monica Hamill i Iratxe Ansa, que interpretaran extractes espectaculars de peces de dansa moderna i grand pas de deux del repertori clàssic que van des dels clàssics com Giselle, fins a coreografies més recents de Christopher Wheeldon i Myles Thatcher.

Figures operístiques puixants i d’altres consolidades
Tornant al gènere operístic, el festival ha programat l’espectacle Opera Followers, un recital fresc i en clau d’humor, ideat per Albert Estany i que comptarà amb les veus d’Olga Syniakova i Manuel Fuentes, guanyadors del Premi Extraordinari Festival Castell de Peralada al Concurs Tenor Viñas 2020 i 2021. Es tracta d’acostar l’òpera al públic jove. També hi ha programats dos debuts importants, amb dues de les veus més demandades pels coliseus d’òpera d’arreu del món: el francès Benjamin Bernheim, un dels tenors més destacats de la seva generació, que oferirà un recital en què combinarà cançó amb àries d’òpera i, per altra banda, la soprano wagneriana Lise Davidsen, una de les sopranos liricodramàtiques més completes de l’actualitat. També actuarà a Peralada la jove soprano noruega William Christie, al capdavant del llegendari conjunt instrumental i vocal Les Arts Florissants, que interpretaran la cantata pastoral de Händel Aminta e Fillide. El tenor Javier Camarena, tot un referent del bel canto, torna a Peralada per clausurar l’edició del festival d’enguany, la Gala Lírica del 35è Aniversari, acompanyat per les bases estables del Gran Teatre del Liceu. Interpretaran un programa amb música de Delibes, Bizet, Donizetti, Mozart i Puccini.

Rufus Wainwright i Sílvia Pérez Cruz
Més retorns a Peralada. El del cantant i compositor Rufus Wainwright, que actuarà en solitari, com ja ho va fer en la seva darrera aparició al festival. Acompanyat únicament de la seva guitarra i el piano, Wainwright interpretarà les peces de l’espectacle Ah! Live Again. Unfollow The Rules solo. Completa el cartell Sílvia Pérez Cruz amb Farsa (género imposible), que també torna a Peralada i està acompanyada a l’escenari només pel ballarí Andrés Corchero. Tot passa en un espai íntim, cru, en blanc i negre, en el qual es produeix un diàleg directe i sense filtres amb el públic.

Les entrades pels espectacles del festival surten a la venda el dia 26 de maig. A banda de la programació dels concerts i espectacles, el festival també organitza novament el campus de dansa i l’exposició fotogràfica Què en sap la bellesa del temps, de Jordi Bernadó, que és el fotògraf autor del cartell de la 35a edició del Festival Castell de Peralada i que es podrà visitar als jardins del castell. Degut a les mesures sanitàries d’aplicació obligada, els escenaris del festival seran el ja tradicional Auditori Parc del Castell (escenari principal), que es converteix en una gran platea de 1.000 butaques i l’Església del Carme, però també inaugurarà 2 escenaris: el Mirador del Castell i els Jardins del Castell, tots dos amb un nombre de públic reduït.
Per a més informació, dates i compra d’entrades, cliqueu en aquest enllaç. Imatge de capçalera: Jordi Bernadó
La entrada El Festival Castell de Peralada aposta per la represa de la presencialitat aparece primero en Som Cultura.