Inici » De Roses a l’Escala, de Sons del Mon a Portalblau, dos grans festivals d’estiu

De Roses a l’Escala, de Sons del Mon a Portalblau, dos grans festivals d’estiu

  • by

La Costa Brava és, a l’estiu, entre d’altres coses, terra de festivals. Sobretot de festivals de música, tot i que les fórmules són ben diverses. D’entre tots aquests festivals darrerament n’hi ha dos que han presentat la seva programació i que es celebren en escenaris poc convencionals, d’un alt valor paisatgístic i patrimonial. Parlem del festival Portalblau, que es celebrarà a l’Escala del 5 de juny al 15 d’agost, i del festival Sons del Mon, que es celebrarà del 23 de juliol al 7 d’agost a la Ciutadella de Roses.

L’Escala és un paradís blau

El municipi de l’Escala va promoure el Festival Portalblau l’estiu de 2008 i actualment l’organitza conjuntament amb el MAC d’Empúries i Tem Produccions. El festival, al llarg de totes les seves edicions ha ofert un ventall de propostes culturals molt diverses, però de gran qualitat i comptant amb la participació d’artistes d’arreu del món. A més, la fórmula artística, des de l’inici, no és convencional, en el sentit que no és únicament una rastellera de concerts. N’hi ha, però també ha inclòs altres gèneres com la dansa, el teatre, jornades de debat i de reflexió, exposicions d’art i presentacions de llibres i conferències de temàtiques diverses han format part de la programació des dels seus inicis. Tot això enfocat a promoure els valors culturals de la Mediterrània.

El color blau, les seves diverses tonalitats i el fet que sigui el color que representa l’esperit de les arts és un dels elements del discurs de l’edició d’enguany, perquè com s’encarrega de recordar l’organització, Victor Hugo va dir que l’art c’est l’azur, és a dir, que l’art és el blau. Això és possible perquè el teló de fons del Portalblau és la mar Mediterrània, afirmació que pren el seu sentit literalment a l’escenari de la Mar d’en Manassa.

L’edició d’enguany del Portalblau es veurà afectada per la crisi de la COVID-19, de manera que es celebrarà prenent les mesures sanitàries adequades, adaptant-s’hi. Malgrat tot, hi ha un nombre superior d’espectacles i activitats programades respecte l’any passat.

Activitats literàries, homenatges, dansa…

El dia 5 de juny es celebra una de les activitats que són novetat en el festival: una Passejada Cultural que consistirà en una ruta a peu amb diferents parades on els participants podran gaudir d’actuacions  en directe a càrrec de diferents artistes. La sortida de la passejada començarà a la Mar d’en Manassa, continuarà amb una aturada a Cala de la Creu (poesia), una altra al Moll Grec (dansa) i la darrera, a Sant Martí d’Empúries (música). També és una novetat la celebració del Portalblau Market, els dies 16 i 17 de juliol a la plaça Univers, en què els visitants podran trobar una gamma àmplia de productes mediterranis.

El Portalblau Market.

L’organització del festival vol recordar i homenatjar el poeta Joan Margarit, de manera que ha programat una trobada (17 de juliol) en què l’arquitecta Maria Rubert de Ventós i el poeta Carles Duarte acostaran al públic des de l’amistat que hi tenien, el perfil d’aquesta figura clau de la nostra vida col·lectiva i llegiran alguns dels poemes més representatius. Més enllà de la música, el Portalblau també ha programat una conversa literària (25 de juliol) en què hi participaran l’escriptor, pintor i escultor marroquí Mahi Binebine i el seu traductor al català, el poeta Manel Forcano.

Una estrena exclusiva al Cementiri Mariner

Abans de passar a fer la llista de concerts, paga la pena remarcar la programació de la trobada poètica i musical titula La faula d’Orfeu (29 de juliol), que pren el nom de la composició més coneguda del poeta rossellonès Josep Sebastià Pons. Després d’una presentació inicial, els actors i músics oferiran una lectura dramatitzada de l’obra. La combinació poesia i música es repeteix a Varosha (24 de juliol), a càrrec de la poeta Mireia Calafell i la violoncel·lista i compositora islandesa Björt Rùnars. També promet ser especial la intervenció de la Companyia El Paller en col·laboració amb els Mals Endreços i Txema Alabert, que presenten Caterina Albert i Paradís (23 de juliol). Una estrena exclusiva del Festival Portalblau. Un espectacle site específic de dansa contemporània i composició musical en viu, ideat i creat per al Cementiri Mariner de l’Escala, que dibuixa un recorregut que desperta l’esperit de na Caterina Albert.

Mireia Calafell i Björt Rùnars.

Pel que fa al cartell estrictament musical, són programats al Portalblau la Suu, Manu Guix, Judit Neddermann, Alba Carmona, Dafné Kritharas, Cor de Teatre, Maria Arnal i Marcel Bagés, Andrea Motis i Randy Greer, El Pot Petit, Oques Grasses i Miki Núñez. Un darrer episodi de dansa és el que oferiran Magí Serra i Anamaria Klajnšček amb Cossoc (12 d’agost). La programació d’aquest espectacle és fruit de la col·laboració de Portalblau amb el Sismògraf d’Olot.

Concentració a la Ciutadella de Roses

Una imatge del village de Sons del Mon.

EL festival Sons del Mon, que habitualment es celebrava en diversos escenaris, també continua acusant la presència de la COVID-19. És per això que el cartell del festival s’ha concentrat en relativament pocs dies i tots els concerts es celebraran a la Ciutadella de Roses. Això sí, és un destil·lat de qualitat força insuperable.

Els dies 23, 24 i 25 de juliol és el primer cap de setmana del festival i es preveu que serà apotèosic, perquè hi actuen -per aquest ordre- una de les sensacions del confinament, els Stay Homas, que han arribat a estar versionat per Michael Buble; els seguirà La Casa Azul de Guille Milkyway i tancaran el cap de setmana Oques Grasses.

La cantant Aitana.

El ritme no baixa i, després d’encadenar aquestes tres nits que es preveuen memorables, arriba el cap de setmana del 30 i 31 de juliol i 1 d’agost. El públic es renovarà, perquè el perfil dels artistes que hi participaran és diferent, tret d’un d’ells potser. Parlem de Rosario, Good Save The Queen i Nil Moliner, que pujaran per aquest order a l’escenari de la Ciutadella. El darrer cap de setmana del festival, els dies 5, 6 i 7 d’agost, durà a Roses a grans estrelles del pop espanyol com Fangoria, Amaral i Aitana, artistes que atrauen un nombre d’espectadors més que remarcable.

Els Stay Homas.

Són en total 9 concerts que estan complementats amb el Village, una zona annexa a l’espai escènic del festival dins de la mateixa Ciutadella, que obre a partir de les 20h i fins dues hores després de la finalització del concert (tots comencen a les 22h). En aquest espai s’hi pot sopar, ja que hi ha una selecció de quatre Food Trucks que ofereixen productes diversos. També és un lloc ideal per prendre una cervesa, una copa de vi D.O. Empordà o un còctel d’autor. Gaudiu de l’estiu!

La entrada De Roses a l’Escala, de Sons del Mon a Portalblau, dos grans festivals d’estiu aparece primero en Som Cultura.