El 19è Festival Ona Dance de Palamós i el 8è Festival Internacional de Cinema de Begur són les propostes que recollim en aquest post per tal que pugueu gaudir de dos cicles ja consolidats a les seves respectives localitats i que us permetran gaudir de dansa i de cinema de primera categoria. L’Ona Dance, que va començar el cap de setmana passat i compta amb 8 espectacles programats, durarà fins al proper mes de desembre, mentre que el Festival Internacional de Cinema de Begur se celebra a la localitat baixempordanesa del 7 al 12 d’octubre.
El cartell de l’Ona Dance, que conté un total de 8 espectacles de dansa professional, es va encetar el cap de setmana passat amb Echoes, de la Companyia Moveo i continuarà aquest cap de setmana, el dissabte dia 8 (18h), amb l’espectacle familiar Un món de cartró a càrrec de Creamoviment, a la Sala Petita de Palamós. Aquest és un espectacle familiar participatiu (3 a 8 anys) que transcorre en un espai ple de caixes de cartró que, juntament amb un conte, obrirà les portes a un nou món per a menuts i grans. En aquesta divertida proposta, les caixes de cartró seran els instruments, l’attrezzo i l’escenografia de l’espectacle i el públic en serà el protagonista. A mesura que avanci la trama, la interacció i la transformació de l’espai acabarà creant un espectacle únic i irrepetible.
El cap de setmana del 15 i 16 d’octubre ve farcit de propostes. Dissabte (20:30h) serà el torn dels espectacles de dansa km 0, amb tres espectacles de les companyies Tania/Albert, FannyMaïlee i Albarden Company. Tania/Albert presenten sal/ino, una reflexió sobre la travessa dels migrants. Un viatge emprès abans de partir i que s’estén tot i havent arribat al que podria ser el destí. El Colectivo FannyMaïlee presentarà Two of us, una peça que representa dos cossos fets de matèria i textura que es transformen. Un diàleg entre cos i ànima. Finalment, l’Albarden Company mostrarà la peça Volver, que explora les diferents etapes del camí de tornada a la «vida» o com ens curem a través de la resiliència. Una reflexió sobre els desordres mentals. Totes aquestes peces es podran veure al teatre La Gorga. L’endemà, diumenge (18h), també a La Gorga, a la Sala Petita i a l’aire lliure, se celebrarà el 8è Concurs de Joves Intèrprets de Dansa Contemporània, que pretén donar suport a joves talents de la interpretació i la creació en l’àmbit de la dansa. L’entrada és gratuïta, però l’aforament, limitat.
El següent capítol de l’Ona Dance es viurà el dia 21 d’octubre (20:30h) a La Gorga, amb l’espectacle de dansa contemporània i urbana Young Blood: Matter of time, de la companyia del blanenc Arnau Pérez. Per explicar el seu espectacle, recorrem al programa de mà: «És qüestió de temps que tot estigui al seu lloc. En un món governat per masses, on l’artifici és el nostre dia a dia, i la identitat té un preu, quin lloc els pertany a les noves generacions? Som sang jove al present, però a la velocitat que anem podem seguir sent Young Blood per sempre?».
Durant el mes de novembre, l’Ona Dance ha programat dos espectacles. El primer és Agua + Hito, de Rotativa Performing Arts, el 5 de novembre a La Gorga (20:30h). De fet, l’espectacle es divideix en dues parts, Agua, que descriu i interpreta els diferents estats, formes i textures pels que pot evolucionar un element: líquid, sòlid i gasós, bull, flueix, pot modelar-se, pot donar vida i treure-la, i Hito, en què dues persones cerquen allò que els uneix, busquen allò que ja tenen i que no perden el gust en tornar a buscar. Transitant, perdent el nord i tornant-lo a buscar. El següent espectacle, el penúltim del festival, torna a estar adreçat a les famílies. Es tracta de Jungla, de Big Bouncers, que es podrà veure el dia 12 de novembre (18h) a La Gorga..
La cloenda de l’Ona Dance se celebrarà el 16 de desembre (20:30h) a La Gorga, on es farà una doble estrena de peces de dansa de la companyia CobosMika SEED’s, resident al teatre palamosí i encapçalada per la reconeguda ballarina palamosina Olga Cobos i pel coreògraf Peter Mika. El coreògrafs Peter Mika, Laura Lamy i Tristan Robiliard presentaran dues peces on traslladen al públic una història i el conviden a sentir-la i llegir-la a través del moviment dels cossos dels intèrprets, amb un llenguatge de la dansa físic, acrobàtic i alhora sensible.
The Phantom of the Open inaugura a Begur
La pel·lícula britànica The Phantom of the Open és el film inaugural del Festival Internacional de Cinema de Begur, que es projectarà divendres dia 7 (18:30h) al Cinema Casino de la localitat. The Phantom of the Open és una comèdia dirigida per Craig Roberts i protagonitzada per l’oscaritzat Mark Rylance. El film narra la història d’un treballador de classe mitjana que, en veure perillar el seu estil de vida, s’apunta a un important torneig de golf amb la petita peculiaritat que mai no ha practicat aquest esport. Durant la vetllada, l’organització del cicle homenatjarà a dues grans i prolífiques intèrprets, Carmen Machi i Carme Elías, que rebran els guardons honorífics del Festival Internacional de Begur Costa Brava. El mateix divendres, el festival ja haurà celebrat algunes de les activitats programades, com ara una sessió matinal exclusiva per a alumnes de les escoles de Begur i Esclanyà, que veuran el film d’animació japonesa Buscant a la màgica Doremi. A la nit, després de la inauguració, a la plaça de la Vila (22h) tindrà lloc l’espectacle Music and movies, amb DJ Jordi Caner i Joan Lluís.
A més del film d’inauguració, d’altres llargmetratges destacats de la programació són The murder party, òpera prima de Nicolas Pleskof, una entranyable cinta sobre investigació criminal en clau d’humor i Misfit. Eres o te haces la producció més taquillera de 2021 a l’Equador que retrata amb humor àcid les peripècies d’una adolescent que després de viure tota la vida als Estats Units ha d’adaptar-se a una nova vida i una nova escola al seu país d’origen. Pels amants de les trames familiar, hi ha programat el film canadenc Au revoir le bonheur, de Ken Scott, en què quatre germans es retroben a la casa de pagès de la seva infància després de la mort del seu pare. El cicle tancarà les seves portes amb la comèdia catalana Escape Room d’Hèctor Claramunt.
Cal destacar que en l’edició d’enguany el festival dedicarà una jornada al cinema dirigit per dones. Així, el diumenge 9 al matí, sota el nom de La mirada femenina, es projectarà una antologia de curtmetratges dirigits per dones. Tot seguit es farà la presentació del llibre Teresa Gimpera. Així és la vida del periodista Toni Vall, que comptarà amb la presència tant de l’autor com de la popular actriu i model catalana. A totes dues activitats també hi assistirà la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell que, a més, participarà en un dinar col·loqui en el qual es tractarà d’analitzar l’evolució i la situació actual de les dones al cinema català i al d’arreu del món. Al llarg de les jornades que durarà el festival, fins el 12 d’octubre, se celebraran més presentacions de llibres, trekkings, concerts, vermuts cinèfils, tallers de cinema a les escoles, jornades professionals, un concurs de guions de curtmetratges i una exposició fotogràfica. Podeu trobar el programa sencer i més informació en aquest enllaç.
No us hem deixat cap excusa per quedar-vos a casa, com a mínim, fins el Nadal. Ja veureu com ens ho passarem bé!
La entrada Dansa a Palamós i Cinema a Begur, dues possibilitats de gaudir de cicles ben singulars aparece primero en Som Cultura.