Inici » Celebreu el mil·lenari de Sant Pere de Rodes amb música, visites i tastos

Celebreu el mil·lenari de Sant Pere de Rodes amb música, visites i tastos

  • by

El 5 d’octubre de l’any 1022 es va celebrar la consagració de l’església del monestir de Sant Pere de Rodes, que va ser una abadia benedictina de l’antic comtat d’Empúries, dins els límits del bisbat de Girona, construïda al vessant nord de la muntanya de Verdera, en un replà a redós del castell de Verdera, que li va donar protecció. El conjunt monumental celebra doncs enguany el seu mil·lenari i, havent passat no poques vicissituds, és ara un referent mundial per la seva arquitectura i originalitat. La consagració va comportar la consolidació dels dominis del monestir a principis del segle XI i l’inici d’un llarg temps d’esplendor, que avui veiem reflectit en el conjunt de construccions del monument i que l’han convertit en un dels més estimats i admirats de Catalunya. Des de les ruïnes de l’antic cenobi es gaudeix d’una vista excepcional sobre tot el sector de costa situat al nord del cap de Creus, especialment sobre les badies del Port de la Selva i de Llançà.

Per commemorar aquests mil anys de la consagració de Sant Pere de Rodes, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (el monument depèn del Museu d’Història de Catalunya), s’han programat diferents actes i celebracions que van començar el passat 1 de maig i que s’aniran succeint al llarg de l’any fins el maig de 2023. Un dels més destacats, la 22a edició del Festival de Música de Sant Pere de Rodes, es va iniciar a mitjans del mes passat, però li queda corda per estona, ja que fins el 27 d’agost hi ha programats fins a 11 concerts, a banda dels 3 que ja s’han celebrat.

Exposició, tastos i tallers de música medieval

També hi ha programada per celebrar el centenari l’exposició Sant Pere de Rodes, l’objectiu immortal. Fotografies i fotògrafs s. XIX-XXI, instal·lada des del maig a la sala de llevant del mateix monestir, i diverses biblioteques de localitats properes dediquen, fins el maig del 2023, un dels espais al monestir, que han anomenat Racó de Sant Pere (Garriguella, Figueres, Roses, Port de la Selva, Llançà, Castelló d’Empúries i Vilajuïga). A banda, el dies 4, 11, 18 i 25 d’agost (19:30h) i l’1 de setembre (19h) s’ha programat el tast de vins de la DO Empordà titulat Un mil·lenni d’esdeveniments i vivències al monestir de Sant Pere de Rodes. Els participants faran un viatge de mil anys enrere per conèixer esdeveniments clau dins la història del monestir, s’endinsaran dins l’atmosfera dels records i coneixeran la mentalitat de l’època, la por al judici final, l’aproximació de la gent a la fe cristiana i tota la vida que es movia al voltant d’un acte de consagració.

Antonio Madueño imparteix un taller a Sant Pere.

La celebració del mil·lenari inclou el cicle d’activitats Música medieval i patrimoni arquitectònic, que dirigeix Antoni Madueño, que va començar el 21 de juliol i finalitzarà el 8 de setembre. La proposta propicia la confluència entre música medieval i patrimoni arquitectònic i pretén potenciar la música medieval en les seves vessants artístiques i de recerca en el marc del monestir romànic, per tal d’enriquir l’experiència sensorial i intel·lectual dels visitants. És per això que hi ha programats tallers de polifonia, de recreació d’instruments i de cant medieval, així com diversos concerts d’una qualitat inqüestionable, d’entre els quals una trobada de diverses corals del Cap de Creus, que actuaran en diversos racons del monestir. La voluntat de la celebració del Mil·lenari de Sant Pere de Rodes és fer un homenatge al monument i també, sobretot, a la gent que de sempre l’ha tingut i l’ha sentit més a prop, per això moltes de les activitats programades compten amb la participació dels pobles del cap de Creus.

Concerts amb músics excepcionals

El Festival de Música de Sant Pere de Rodes s’allargarà fins el 27 d’agost, encara queden per celebrar una onzena de concerts, tots ells amb intèrprets excepcionals. Cal destacar-ne alguns d’aquests concerts, com ara el titulat Paganini, que protagonitzarà el violinista Cihat Askin, amb Cana Gurmen al piano, que interpretaran obres de: Schubert, Albéniz i Paganini (6 d’agost). També cal parar atenció a la vetllada And the winner is…2022, que protagonitzaran Carles&Sofia Piano Duo, acompanyats de l’Orquestra Solistes de Catalunya, dirigida per Daniel Mestre, amb un repertori que conté obres mestres de les bandes sonores de cinema composades per John Williams, Hans Zimmer, Nino Rota, John Barry o James Horner (13 i 14 d’agost). Tancarà el cicle una magnífica Gala d’òpera amb la soprano Alisa Katroshi i el tenor Antonio Iranzo, acompanyats al piano per José Madrid Girodano, que interpretaran obres de Puccini, Mascagni i Verdi (27 d’agost). A banda, en l’off del festival hi ha programades una Nit de rumba (12 agost, 22h), a l’Espai Port de Port de la Selva i una Nit de tango amb els Trottoirs de Buenos Aires, al mateix escenari (19 d’agost, 22h).

Carles & Sofia.

L’oferta del cicle es complementa amb la possibilitat de sopar al Restaurant del Monestir, que ofereix una cuina molt variada. Des d’una espatlla de xai al forn, fins a una mariscada de peix fresc del Port de la Selva, passant per un carpaccio de tonyina amb garum d’olives negres o una amanida de formatge de cabra calent. En tot cas, l’experiència serà memorable.

La entrada Celebreu el mil·lenari de Sant Pere de Rodes amb música, visites i tastos aparece primero en Som Cultura.