Inici » Càntut o la imprescindible preservació del nostre patrimoni musical oral tradicional

Càntut o la imprescindible preservació del nostre patrimoni musical oral tradicional

  • by

La sisena edició del Festival Càntut ja és aquí. Del 18 al 20 de novembre torna a Cassà de la Selva un dels festivals imprescindibles del nostre país, d’aquells que paga la pena que sigui, com és, un èxit de públic aclaparador, ja que té una intencionalitat molt clara i absolutament lloable: recuperar espais per a totes aquelles cançons de la tradició oral del nostre país, per a poder-les cantar, espais que han desaparegut a poc a poc, com ara la feina a la fàbrica o al camp. Es tracta d’evitar que, amb la pèrdua d’aquests espais, es perdi també tot aquest patrimoni immaterial, tot un cançoner que formar part de la memòria col·lectiva de cada poble. És per això que el projecte Càntut de recuperació, preservació, difusió i actualització d’aquest patrimoni promogut pel professor banyolí Albert Massip, és tan important pel nostre país i la nostra cultura. El web de Càntut, un arxiu obert, col·laboratiu i dinàmic, aplega fins a 1.600 cançons de 200 cantadors i cantadores que han aplegat una norantena de caçadors de cançons. El Festival Càntut, produït per Alter Sinergies, pertany a l’àmbit de la difusió i actualització del patrimoni, ja que a més dels concerts i activitats programades, també procura portar endavant produccions o coproduccions pròpies.

Un moment d’un dels magnífics àpats de cantadors i cantadores del Càntut. Foto: Alter Sinergies.

Però és que a més a més de tot això, assistir al Càntut és tota una experiència, perquè resulta summament entretingut, divertit i sorprenent formar part dels àpats de cantadors i cantadores, estar entre el públic dels concerts i altres experiències d’aquest festival que a més, com no podia ser d’una altra manera, té una ferma vocació popular, la qual cosa explica que el 60% de les activitats i concerts programats són d’entrada gratuïta o es fan al carrer. Enguany, el leitmotiv del festival és Del bressol, al Càntut, ja que posa el focus en les cançons de bressol. Des del festival es llança una pregunta al respecte: “Recordeu quina devia ser la primera cançó que us van cantar? Probablement, una cançó de bressol, tot just néixer o de ben petits, amb la intenció de calmar-vos o adormir-vos, mentre un suau vaivé us gronxava. Totes les cultures han tingut i tenen les seves cançons per fer adormir els infants i, gairebé sempre, han passat de pares a fills seguint la baula de la transmissió oral.”

Els promotors del Càntut i les autoritats locals, en la presentació del festival. Foto: Alter Sinergies.

En nombres, durant 3 dies, a Cassà de la Selva es podran gaudir de 25 propostes entre concerts, exposicions, visites comentades, espectacles, concerts itinerants, xerrades, tallers, àpats i reunions de cantadors. Algunes d’aquestes activitats són úniques o ideades expressament pel Càntut i un 60 % de les activitats són gratuïtes. L’arrelament del festival a la localitat ho demostra el fet que fins a una onzena d’entitats, col·lectius i persones locals hi estan vinculades.

La cantant i trompetista Alba Careta, responsable de la nova producció del festival, serà la protagonista de la inauguració del festival, divendres dia 18, al pati de Can Trinxeria (18:15h), un edifici emblemàtic que acollirà les exposicions 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i Càntut al bressol, que s’inauguraran el mateix dia. Careta, amb el cançoner del Càntut i el recull del projecte com a font d’inspiració i investigació, i acompanyada pel seu germà i reconegut guitarrista Santi Careta, s’ha endinsat en el món del son per construir una proposta sonora dolça, propera i onírica. El mateix divendres encara queden dos concerts i un sopar per cantadors. Es tracta de les actuacions d’Anna Ferrer, que portarà la seva singular i interessantíssima proposta Parenòstic a La Sala del Centre Recreatiu (19:45h), de Joana Drak, al pati de Can Trinxeria (21h) i el Càntut a taula d’El Pony Pisador, al bar del Centre Recreatiu (22h).

La Ludwig Band. Foto: Arnau Seguí.

L’activitat de dissabte és molt intensa, però en destacarem el vermut cantat a la plaça de la Coma (14h), amb el grup local Grana i Moscatell, la Clara Colom i l’Alba Magriñà, que ja ha esdevingut tota una tradició. També es celebrarà el dinar de cantadors i cantadores a Can Quirze, una de les activitats amb més acceptació del festival i una de les xerrades rellevants serà la que oferirà Artur Blasco, músic i també investigador i divulgador del folklore català, a l’Auditori Sala Galà (17:30h). En aquest acte, Blasco formalitzarà la cessió d’un seguit de material audiovisual de gran valor al Càntut. Posteriorment, al pati de Can Trinxeria (20:45h), Blasco oferirà un concert amb Arnau Obiols. Un altre espectacle remarcable de dissabte és l’Última vèrtebra (Casal de Jubilats, 16:30h), a càrrec d’Anna Garreta i Quim Vilagran, que sorgeix a partir de trobades amb persones grans per recuperar i compartir cançons, rondalles, vivències i records. Hi ha també dos grans esdeveniments en aquesta jornada, el concert del cantador de Xàtiva Pep Gimeno Botifarra (La Sala del Centre Recreatiu, 19:15h) titulat Deixa’t estar de romanços i un nou capítol del Càntut a taula, protagonitzat per La Ludwig Band (Bar del Centre Recreatiu, 22h).

La fanfara gironina Bufant Fort Street Band. Foto: Bufant Fort.

Diumenge (13h a la plaça de la Coma), com ja havien fet dissabte a la tarda (18:15h a a la Sala Galà), la fanfara Bufant Fort oferirà una mena de cercavila musical que precedirà un nou dinar de cantadors i cantadores a Can Quirze (14h). Per tancar la jornada, dues grans propostes. La primera, la del Cor Jove Amics de la Unió, amb David Soler i Marcel Bagés, presentarà Les Eines a La Sala del Centre Recreatiu (18:15h), una proposta trencadora que combina harmonies complexes, ritmes corporals, els propis sons de les eines i molta electrònica. La segona, un concert que serà gairebé un diàleg il·lustrat amb cançons entre un cantador i un romancer, entre Jaume Arnella i Biel Majoral, que es celebrarà al pati de Can Trinxeria (19:45h). Un gran festival per viure un gran cap de setmana! I si en voleu saber més, d’aquesta edició del festival, de la iniciativa del Càntut i d’altres aspectes que s’hi vinculen, us podeu baixar gratuïtament una magnífica revista en aquest enllaç.

La entrada Càntut o la imprescindible preservació del nostre patrimoni musical oral tradicional aparece primero en Som Cultura.