Som a les portes del mes de novembre i comença el festival Som Cultura. Aquest cap de setmana us proposem una visita guiada a la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, a la descoberta de la seva història, les dificultats que ha superat i els moments clau dels seus mil anys d’existència. És la primera activitat del festival, que continuarà l’1 de novembre, amb una de les activitats a distància. Perquè el Som Cultura és un festival amb activitats presencials i activitats a distància, en una proporció similar.
El Museu d’Història de Girona i l’Associació Baba Babarota, en el marc del festival, proposen als més joves un taller a distància per fer un titella amb forma de mosca de Sant Narcís, amb materials fàcils. El taller, que es podrà seguir en una càpsula de vídeo, us permetrà construir de manera fàcil, amb materials domèstics que la gent té habitualment a mà, una mosca de Sant Narcís. Aquest taller està relacionat amb les festes de Sant Narcís, festa major de Girona, i la llegenda de les mosques que van foragitar els francesos.
Continuant amb les activitats a distància, el dia 2 de novembre es penjarà una altra càpsula de vídeo, inclosa en el programa pedagògic del Museu de la Pesca de Palamós, en el taller anomenat L’anxova, la reina. El vídeo mostra el procés per elaborar un pot de conserva d’anxova en sal, de la manera tradicional.
La primera setmana del festival Som Cultura es publicaran encara dues càpsules més de vídeo. La primera, el 3 de novembre, a càrrec del Terracotta, Museu de la Ceràmica de la Bisbal, que oferirà als més menuts un taller a distància per fer un portallapis original modelat, en forma d’eriçó. La segona càpsula que es publicarà durant la primera setmana, el dia 4 de novembre, serà la que ha elaborat el Museu del Cinema. Coneixeu Alice Guy? Sabeu qui és aquest personatge? En aquest vídeo descobrireu la primera directora de cinema de la història i una de les creadores del gènere de la comèdia
Visita al Museu ETnogràfic de Ripoll. Foto: Diego Espada. Arxiu Imatges PTCBG.
El segon cap de setmana del Som Cultura, l’activitat presencial s’intensifica. El 5 de novembre (19h), al Museu Etnogràfic de Ripoll, la pubilla de casa Gassia, l’Esperanceta, us mostrarà la seva saviesa d’alta muntanya a través del seu cabaret pagès, en una extraordinària visita guiada a l’equipament, que us descobrirà el seu fons des d’un altre punt de vista. Es tracta d’una experiència única!
Una altra visita guiada excepcional és la que Som Cultura i Patrimoni de la Generalitat us ofereixen al Monestir de Sant Pere de Rodes, el 6 de novembre (12h) i que es titula SOS, estavellada al monestir. De sobte, un soroll atordidor ha ressonat per totes les parets de la muntanya, al monestir hi ha passat alguna cosa. Una esllavissada? Un aterratge forçat? El visitant coneixerà el monument de la mà d’una dona que ve carregada d’històries increïbles i màquines inimaginables per fer viure al públic un autèntic viatge en el temps.
Una vista del Monestir de Sant Pere de Rodes.
Parlant de maneres curioses i extraordinàries de visitar monument, la propera arriba de la mà d’un titella, el Gerbert. Aquest és un novici que serà l’encarregat d’explicar a pares i fills què passava al Monestir de Santa Maria de Ripoll en temps dels primers catalans i els grans comtes-reis de Catalunya. La visita es titula Les llegendes del Monestir de Ripoll i tindrà un format de taller de titelles. Es farà el 6 de novembre (16:30h).
Tocar fang i tocar vidre és una activitat del Taller Aldana Méndez de Vulpellac i el Som Cultura, prevista pel dia 6 de novembre (17h), que permet als participants conèixer un recull d’obres en vidre acompanyades de ceràmica, pedra o ferro, i de la forma com van ser creades. L’endemà, el dia 7 de novembre (10h), Atri i Som Cultura ofereix al públic fer una ruta guiada per un arqueòleg a la Selva romana. A Romans a la Selva! De la civitas a la vil·la romana, a través de la ciutat romana d’Aquae Calidae i les seves termes (Caldes de Malavella), i la Vil·la Romana dels Ametllers (Tossa de Mar). L’activitat es realitzarà de la mà de l’arqueòleg que ho ha excavat i que explicarà tots els secrets, detalls i curiositats. Els visitants coneixeran els orígens termals de Caldes de Malavella, on els romans prenien les aigües termals i per què hi van establir una de les vint ciutats romanes de Catalunya. També coneixeran els orígens de Turissa (Tossa de Mar) a través de la Vil·la Romana dels Ametllers, un jaciment i sovint molt desconegut, on els romans feien el vi.
Les termes romanes de Caldes de Malavella.
Les dues darreres activitats del festival són una visita guiada i una obra de teatre. La primera activitat, una visita guiada a la canònica de Santa Maria de Vilabertran el 7 de novembre (12h), es titula Ego te absolvo. Durant segles la mort era present en el dia a dia de la societat. La poca higiene, la mala alimentació, l’esgotament físic i les guerres, adobaven el terreny per l’aparició de malalties i epidèmies. La comunitat de canonges gestionava les epidèmies en l’època medieval, hi jugava un paper destacat, així com en l’acompanyament de les ànimes dels morts. Totes aquestes històries se sentiran durant la visita, que acabarà amb la degustació d’una garnatxa a l’Hort del Prior.
Claustre de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran.
La darrera activitat del cap de setmana, el 7 de novembre (12h) és una peça teatral L’últim daiquirí, que es podrà veure al Teatre de Lloret de Mar, i que recrea la història d’amistat entre el lloretenc Constantí Ribalaigua, el famós bàrman del Floridita a l’Havana, i un dels seus clients més il·lustres, el cèlebre escriptor Ernest Hemingway. Constante, com l’anomenaven popularment a Cuba, ha passat a la posteritat per infinitat de creacions i principalment pels seus daiquirís. L’obra recupera el vincle de Lloret de Mar amb el daiquirí, però també l’estreta relació amb Amèrica a través de molts personatges que varen travessar l’Atlàntic a la recerca d’un futur pròsper lluny de casa. Una classe divertida d’història combinada amb infinitat d’anècdotes i un daiquirí final per a tots els espectadors. En teniu per triar i remenar, cerqueu la que us faci més peça!
Imatge destacada: Sant Pere de Rodes. Foto: Jordi Renart. Arxiu Imatges PTCBG.
La entrada A Som Cultura fem visites guiades, construim mosques, salem anxoves o anem al teatre aparece primero en Som Cultura.