El Festival Còmic de Figueres compleix enguany el seu 15è aniversari. L’edició del 2022, que es celebrarà del 14 al 17 d’abril, serà molt especial i ja ha estat considerada per l’organització com “una edició d’altura”, és per això que es va presentar dalt d’un globus aerostàtic, al castell de Sant Ferran. Perquè a més de ser graciosos, són originals: “Quinze són quinze. Parlem d’anys. A aquest èxit col·lectiu no s’hi arriba pas rient per separat: cal la il·lusió dels temeraris, una ciutat que s’ho cregui i un públic que hi participi. Tot és fràgil com un globus, tot pot petar en qualsevol moment, però què és l’humor sinó explosió.”
Per celebrar aquests 15 anys, el Festival Còmic ha volgut recuperar a tres artistes que ja hi han participat, amb un èxit esclatant, en anteriors edicions. Es tracta de Julian Cottereau, Joseph Collard i Gardi Hutter. Cottereau va dur a Figueres, l’any 2016, l’espectacle Imagine-toi i va ser un dels descobriments agradables d’aquella edició. Enguany, Cottereau, un artista francès d’un gran nivell, guardonat amb els premis teatrals més importants del seu país (Molière, Beaumarchais, SACD), mim-clown principal de l’espectacle Saltimbanco del Cirque du Soleil, presentarà a Figueres aaAhh Bibi. Es tracta de la història d’un home que entra en un circ abandonat a la recerca del seu avi, antic pallasso d’aquest circ. Cottereau prescindeix de la paraula, però en cap cas de l’emotivitat i del joc amb el públic, basat en la transmissió generacional i la memòria dels éssers estimats.
Joseph Collard va ser a Figueres en l’edició del 2011 del festival i encara es recorda la seva expressivitat a la peça Zic-Zag, que és precisament la que recuperarà pels espectadors figuerencs. Zic-Zag és un solo del comediant belga, una exhibició d’humor visual, un conte sense paraules on el protagonista explica la seva trajectòria com a mim. Finalment, també torna la inclassificable Gardi Hutter, que va ser a Figueres el 2009 i també un any després de Collard, el 2012. La pallassa suïssa hi va presentar en la primera ocasió l’espectacle Joana d’Arc i en la segona, l’espectacle La sastressa. Enguany torna amb Joan d’Arc amb el títol lleugerament modificat: Joana d’Arcghhh. Hutter és en aquest espectacle un nas vermell, una perruca groga i un llibre de Joana d’Arc, per composar una bugadera esbojarrada que s’inspira en les grans accions de la seva heroïna preferida. La seva bugaderia transformada en un gran camp de batalla. Com tots els clowns, la Gardi és dolça i cruel alhora, estúpida i intel·ligent. Grans solucions per als problemes més trivials.
Aquests tres artistes són els caps de cartell juntament amb un altre monstre de l’humor: Leo Bassi, que també ha estat en altres ocasions a Figueres i que presentarà The Best of. Bassi és el bufó per excel·lència: irreverent, incòmode (sobretot pel poder, que és del que es tracta), excessiu, divertidíssim, revelador, crític i transgressor. A banda d’aquests quatre artistes també actuaran a Figueres l’experimentat acròbata Julot Cousins (Hula Hoopla) i el duet de pallasses Anna de Lirium (Àustria) i Colette Gomette (França) amb THE ONE & the one. I encara més, també formen part de la programació Pina Polar (Into the wild), Zanguango Teatro (A l’altra banda), Benoît Charpe (Les zèles d’Obus) i el pallasso local Karlus, amb Toilet.
Leo Bassi.
Torna al festival l’Humor de Micro, una sessió on el públic podrà gaudir i riure amb les intervencions de Judit Martín, Modgi, Raquel Hervàs, Charlie Pee, Manel Vidal i Neus Rossell, la majoria dels quals repeteixen participació. El festival va introduir aquest gènere l’any 2016, aprofitant una florada d’artistes de la stand-up comedy al nostre país i ara ja s’ha consolidat definitivament en la programació. També torna el Concurs de Vídeos i de Mems Humorístics, del qual se’n va celebrar la primera edició l’any passat, així com els tallers, activitats que es va aturar degut a la pandèmia. Gemma Mogas oferirà el taller pràctic de ioga del riure, Quan rius la ment s’atura, mentre que Rocío Martín dirigirà el taller de risoteràpia i coaching lúdic Cultiva el riure mitjançant el cos. Com a activitats paral·leles també cal destacar la sessió La conya en biblioteca (15 lectures per a entrebancar-se de riure), a la Biblioteca Carles Fages de Climent, i la projecció del llargmetratge Espíritu Sagrado (Chema García Ibarra, 2021) i del curtmetratge La família infernal (David C. Ruiz, Toni O. Prats, 2022), a càrrec del Cineclub Dioptria.
El programa inclou un parell d’espectacles força especials i singulars. El primer es titula Sortint del búnquer i anirà a càrrec de Jair Domínguez, Neus Rosell i en Peyu, els tres responsables d’un dels programes radiofònics (Catalunya Ràdio) amb més èxit dels darrers anys, El búnquer. No es tracta de recrear el programa, sinó d’una trobada amb els oients, on explicaran interioritats del programa i parlaran de tot allò que els preguntin els espectadors (allò que es pugui explicar), que sortiran del teatre amb una mirada més pura i brillant.
L’altre espectacle singular és una experiència creativa, a càrrec de l’experimentada companyia Escarlata Circus, que han batejat amb el títol de Com riu la ciutat. L’experiència es tracta d’una convocatòria oberta a la gent optimista i proactiva de Figueres i rodalies. Si creieu que el món encara té solució i que Figueres no està del tot perduda, inscriviu-vos a aquesta activitat. Passejareu discretament per la ciutat observant, fotografiant i relatant els seus aspectes més humorístics; compartireu totes aquestes mirades de forma instantània amb la resta de la humanitat, acompanyats per dos guies d’excepció, en Jordi Aspa i la Bet Miralta, dos artistes excepcionals que us faran gaudir a fons tots els aspectes de l’experiència. Així doncs, ja ho sabeu, a Figueres, a riure, hi falta gent!
Jordi Aspa i Bet Miralta, els Escarlata Circus. Foto: E.C.
La entrada 15 anys de Festival Còmic de Figueres, 15 anys de riallades aparece primero en Som Cultura.